Lituania va construi gard metalic la frontiera cu Rusia, în zona Kaliningrad

Lituania intenţionează să construiască un gard metalic la frontiera cu regiunea rusă Kaliningrad, a anunţat marţi ministrul lituanian de Interne, Eimutis Misiunas, pe fondul tensiunilor între ţările baltice şi Moscova.

1393 afișări
Imaginea articolului Lituania va construi gard metalic la frontiera cu Rusia, în zona Kaliningrad

Lituania va construi gard metalic la frontiera cu Rusia, în zona Kaliningrad (imagine: Igor Zarembo/ Sputnik)

"În contextul evaluării riscurilor geopolitice, a ameninţărilor din partea Rusiei, politicieni lituanieni au exprimat dorinţa de a avea o barieră fizică la frontiera cu o astfel de ţară", a declarat Eimutis Misiunas, citat de site-ul agenţiei Reuters, recunoscând că gardul metalic cu înălţimea de doi metri nu ar bloca o invazie rusă.

"Un astfel de gard nu va opri tancuri sau alte vehicule militare, dar va îngreuna trecerea ilegală a frontierei", a subliniat Misiunas.

Gardul metalic va acoperi un segment de 50 de kilometri al frontierei şi va costa 3,6 milioane de euro, urmând să fie gata până la sfârşitul acestui an.

Misiunas a oferit exemplul unui agent de securitate eston arestat de Rusia în 2014 şi condamnat la 15 ani de închisoare, înainte de a fi eliberat după doar un an într-un schimb de prizonieri.

Rusia susţine că agentul, Eston Kohver, a fost capturat pe teritoriul său, în timp ce Estonia susţine că a fost răpit de pe linia de frontieră.

Tensiunile între ţările baltice, membre NATO, şi Rusia sunt la cote mari de câţiva ani.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici