LIVE-TEXT Războiul din Ucraina, ziua 347. Armata ucraineană primeşte sprijin / Piloţi militari ucraineni, antrenaţi în Franţa / Ruşii au primit întăriri şi atacă masiv / Bahmut, aproape să cadă în mâinile invadatorilor / Şi Harkov este sub asediu / Planul lui Putin pentru Zelenski

  • Primul tanc Leopard a părăsit Canada şi se îndreaptă spre Ucraina.
  • Ofensiva ruşilor în Donbas continuă.
  • Sunak spune că se concentrează pe trimiterea de arme britanice în Ucraina cât mai repede posibil.
36444 afișări
Imaginea articolului LIVE-TEXT Războiul din Ucraina, ziua 347. Armata ucraineană primeşte sprijin / Piloţi militari ucraineni, antrenaţi în Franţa / Ruşii au primit întăriri şi atacă masiv / Bahmut, aproape să cadă în mâinile invadatorilor / Şi Harkov este sub asediu / Planul lui Putin pentru Zelenski

FOTO 67th Mechanized Brigade

UPDATE 22:10 Cinci răniţi în urma atacurilo ruseşti asupra Harkovului. O universitate este grav avariată

UPDATE 21:20 Premierul Shmyhal: 280.000 de persoane din Odesa rămân în continuare fără energie electrică după un incendiu la substaţie

UPDATE 20:30 Un incendiu a izbucnit după ce invadatorii a lovit o şcoală din Kherson

UPDATE 19:00 Portugalia va trimite tancuri Leopard în Ucraina, spune premierul

Portugalia va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, a declarat sâmbătă premierul Antonio Costa, fără a preciza câte tancuri vor fi trimise, relatează Reuters. 
 

UPDATE 17:40 Ruşii au construit o bază în nordul Crimeei, arată imaginile din satelit 

UPDATE 17:00 Forţele ruse "recrutează prizoniere" pentru a ajuta în război; 

UPDATE 16:00 Putin „a promis” că nu îl va ucide pe Zelensky

 

UPDATE 15:00 Soldaţi ucraineni plecaţi în străinătate pentru pregătire

„O echipă de soldaţi din forţele aeriene de la Kiev a părăsit Ucraina pentru a începe antrenamentul în utilizarea sistemului franco-italian de apărare aeriană Samp-T”, a afirmat comandantul Forţelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleşciuk, citat de ziarul Kiev Independent. Se estimează că instruirea în utilizarea sistemului de apărare aeriană cu rază medie va fi finalizată în primăvară, a adăugat Oleşciuk.

UPDATE 14:30 Atacuri la Harkov: o universitate a fost lovită

O rachetă rusă a lovit Universitatea Beketov din Harkov şi, potrivit rectorului, trei etaje ale universităţii ar fi fost distruse de explozie. „Clădirea principală a fost lovită direct, ferestrele şi uşile au sărit în aer”.

Armata rusă bombardează oraşul Harkov şi alte părţi ale regiunii din estul Ucrainei încă din această dimineaţă, susţine şeful administraţiei militare regionale, Oleg Sinegubov.

Bilanţul raidului este de cinci răniţi: un agent de pază, un bărbat de 58 de ani, două femei de 54 de ani şi o altă persoană de 83 de ani.

UPDATE 14:20 Explozii în regiunile Herson şi Mikolaiv

S-au auzit explozii la Herson şi Ochakiv, în regiunea Mikolaiv, scrie portalul ucrainean Suspilne. „S-au auzit explozii la Ochakiv şi, de asemenea, la Herson”, se spune în ştire.

UPDATE 14:00 Borrell: UE nu va trimite trupe şi nu va face parte din conflict

Uniunea Europeană nu şi-a exprimat niciodată intenţia de a trimite trupe în Ucraina şi de a lua parte la conflictul cu Rusia, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în timpul unui interviu pentru ziarul spaniol El Paìs. „Cred că Ucraina trebuie să fie ajutată în toate modurile posibile”, a precizat Borrell, amintind însă că Uniunea Europeană nu este o entitate beligerantă.

UPDATE 13:50 Arhiepiscopul Kievului: Peste 500 de lăcaşuri de cult devastate într-un an

„În aproape un an de război în Ucraina, peste 500 de clădiri religioase au fost devastate”, anunţă arhiepiscopul major al Kievului, Sviatoslav Şevciuk, în informarea făcută cu privire la distrugerea clădirilor religioase provocate de război.

„Majoritatea clădirilor de cult distruse sunt cele ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei. Biserica noastră a pierdut 17 clădiri, în timp ce Biserica Romano-Catolică a pierdut 12. Inamicul încearcă să distrugă tot ceea ce poate oferi un spaţiu locuibil, mai ales în teritoriile ocupate”, continuă Şevciuk.

UPDATE 13:30 Presa ucraineană: Reznikov ar putea trece de la Apărare la Justiţie

Rolul lui Oleksii Reznikov de ministru al Apărării al Ucrainei este în pericol, post din care ar putea fi demis săptămâna viitoare, scrie ziarul ucrainean Ukrainska Pravda.

El ar putea fi înlocuit de Kirilo Budanov, şeful agenţiei de informaţii militare ucrainene Hur, potrivit unor surse. „Nu am avut nicio discuţie despre demisia mea din această funcţie”, a spus Reznikov, într-un interviu acordat Ukrainska Pravda, care va fi publicat în curând.

O sursă anonimă a confirmat pentru Kyiv Independent că Reznikov este foarte probabil să fie înlocuit în curând, dar ar putea primi un nou loc de muncă, poate ca ministru al Justiţiei. Iar asta pentru că nimeni de la biroul prezidenţial nu are îndoieli că Reznikov trebuie să rămână în guvern.

UPDATE 13:00 Zelenski revocă cetăţenia politicienilor pro-ruşi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a revocat cetăţenia mai multor politicieni pro-ruşi. „Astăzi am semnat câteva documente pentru a merge mai departe ca să protejăm şi să curăţăm statul nostru de cei care sunt de partea agresorului”, a spus Zelenski, în discursul său. Printre aceşti politicieni se numără şi fostul ministru al Educaţiei şi Ştiinţei, Dmitro Tabacnik, fostul prim-ministru şi şef al administraţiei Ianukovici, Andri Kliuiev, şi fostul ministru de Interne, Vitali Zaharcenko, potrivit agenţiei de presă ucrainene Rbc.

UPDATE 12:20 Harkov, numărul victimelor creşte la cinci

Numărul persoanelor rănite în atacul cu rachetă care a lovit centrul Harkivului în această dimineaţă a crescut la cinci. O femeie a fost dusă de urgenţă la cea mai apropiată unitate sanitară.

UPDATE 12:00 Omul lui Progojin, bătut 

UPDATE 11:30 Şeful Wagner: Ucrainenii nu vor renunţa

În zona de nord a lui Bahmut au loc lupte aprige pentru fiecare stradă şi casă, iar ucrainenii nu se retrag, a relatat fondatorul companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, negând informaţiile vehiculate în presa rusă, anume că trupele Kievului se retrag din oraşul din Donbas. „Se luptă până la capăt”, a reiterat el. Vineri, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a dat asigurări că soldaţii săi vor lupta cât vor putea, dar situaţia devine din ce în ce mai grea.

În ultimele zile, au sosit întăriri pentru trupele ruse adunate în jurul oraşului. În cazul unei cuceriri, acesta ar fi primul obiectiv strategic major atins de soldaţii Moscovei începând din vară.

UPDATE 11:00 Scholz: Putin nu m-a ameninţat niciodată

Preşedintele rus Vladimir Putin „nu mi-a făcut niciodată nicio ameninţare la adresa mea sau a Germaniei”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu acordat Bild am Sontag, într-o referire la afirmaţiile fostului prim-ministru britanic Boris Johnson că şeful Kremlinului a ameninţat într-un apel telefonic că va executa asupra Regatului Unit un atac cu rachete.

UPDATE 10:30 Ucraina: două rachete ruseşti la Harkov, au lovit un bloc de apartamente

Două rachete ruseşti au aterizat în centrul oraşului Harkov, iar una a lovit o clădire rezidenţială. Despre aceasta a relatat primarul oraşului din estul Ucrainei, Ihor Terekhov, precizând că „în clădirea de locuinţe a izbucnit un incendiu şi o persoană a fost rănită”.

UPDATE 10:30 Serviciile britanice de informaţii: oraşul Bahmut este din ce în ce mai izolat

„În timp ce mai multe rute alternative de aprovizionare din întreaga ţară rămân disponibile forţelor ucrainene, oraşul Bahmut este din ce în ce mai izolat”. Serviciul de informaţii al Ministerului Britanic al Apărării scrie pe Twitter, explicând că „cele două drumuri principale ale oraşului pentru apărătorii ucraineni - M03 şi H32 - sunt probabil acum ambele ameninţate de foc direct, în urma avansului Rusiei”. La începutul acestei săptămâni, forţele paramilitare ale grupului Wagner au capturat cel mai probabil o rută subordonată care leagă Bahmut de oraşul Siversk”.

UPDATE 10:00 Fostul premier israelian Naftali Bennett: Putin l-a asigurat în martie trecut că nu îl va ucide pe Zelenski

Fostul prim-ministru israelian Naftali Bennett a declarat într-un podcast că preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat, în timpul unei întâlniri din martie, că nu îl va ucide pe liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski. Întors în avion, preşedintele ucrainean l-a sunat: „Eşti sigur? Şi i-am spus, „da, 100%, nu te va ucide”, a spus fostul şef de guvern al statului evreiesc, primul lider occidental care s-a întâlnit cu Putin după invadarea Ucrainei din februarie. „Tot ce am făcut a fost în coordonare cu SUA, Germania şi Franţa”, a adăugat Bennett, care la acea vreme era hotărât să „ajute” în continuare, în virtutea „accesului la toate părţile implicate”.

UPDATE 09:30 Kiev: Ruşii bombardează Harkov, rachetă în centru

Armata rusă bombardează în această dimineaţă oraşul Harkov şi alte părţi ale regiunii din estul Ucrainei, a declarat şeful administraţiei militare regionale, Oleg Sinegubov, pe Telegram. O rachetă S-300 a lovit centrul oraşului, „informaţiile despre posibile victime şi distrugeri sunt încă în curs de investigare”, a adăugat Sinegubov.

UPDATE 09:10 Armata Kievului: lupte grele la Bahmut, Doneţk

Lupte grele se desfăşoară în Bahmut, Doneţk, atacurile trupelor sunt, de asemenea, asupra Avdi'vka, Liman, Novopavliv, iar ofensiva inamică a fost respinsă de armata ucraineană în apropierea a nouă aşezări ruseşti. Acest lucru a fost anunţat de Statul Major al armatei de la Kiev, citat de presa ucraineană. „Federaţia Rusă îşi concentrează eforturile pe desfăşurarea de acţiuni ofensive în direcţiile Kupian, Liman, Bahmut, Avdiivka şi Novopavliv”, a spus Statul Major.

UPDATE 09:10 Iulia Timoşenko, fost premier al Ucrainei: Putin este fără scrupule: să ne pregătim, va putea folosi arma atomică

UPDATE 08:40 Zelenski spune că ruşii pun tot mai multe probleme

UPDATE 08:00 Canada trimite primul tanc Leopard 2

Canada a trimis primul dintre tancurile promise, Leopard 2, în Ucraina. Vehiculul a fost transportat la bordul unui avion militar, a explicat ministrul Apărării, Anita Anand. „Vom continua să oferim Forţelor Armate ale Ucrainei echipamentul de care au nevoie pentru a câştiga”, a adăugat ministrul. „Sprijinul acordat Ucrainei – a adăugat el – este de neclintit”.

UPDATE 07:00 Ucraina: acord Scholz-Zelensky că armele nu vor lovi Rusia

Armele furnizate de Occident Ucrainei nu vor lovi teritoriul Rusiei: preşedintele ucrainean, Zelenski, l-a asigurat pe cancelarul german, Olaf Scholz, care a relatat acest lucru într-un interviu pentru Bild am Sonntag. „Există un acord asupra acestui punct”, a spus Scholz, abordând preocupările legate de utilizarea viitoare a tancurilor Leopard şi a rachetelor cu rază lungă de acţiune în conflict.

Pentagonul a fost cel care a anunţat că rachetele capabile să lovească o ţintă aflată la 150 de kilometri distanţă şi, prin urmare, în spatele frontului rusesc, ar putea fi incluse în noul pachet de ajutor militar. În ceea ce priveşte tancurile, „între 120 şi 140” vor ajunge din diverse ţări, inclusiv 14 din Germania. „Împreună cu aliaţii noştri – a explicat Scholz – îi furnizăm Ucrainei pentru ca aceasta să se poată apăra, iar cu ei, începând cu Statele Unite, am evaluat cu atenţie fiecare livrare de arme. Este o abordare comună care evită o escaladare a războiului”.

Statul Major General raportează că ruşii se regrupează şi desfăşoară ofensive în mai multe direcţii în Ucraina 

Aproape o jumătate de milion de oameni din Odesa au rămas fără curent electric  

Ucraina va introduce sistemul Delta 

 
Guvernul a dat oficial undă verde implementării în apărarea ucraineană a platformei Delta, primul sistem de cunoaştere a situaţiei de tehnologie militară ucraineană dezvoltat în conformitate cu standardele NATO.  Autorităţile ucrainene au permis ca sistemul să fie plasat într-un cloud din afara Ucrainei pentru a-l proteja de atacurile cibernetice ruseşti. 
 
Delta este un sistem de colectare şi gestionare a informaţiilor creat de Ucraina cu ajutorul aliaţilor săi pentru a ajuta armata să urmărească mişcările forţelor ruseşti.
 
Sistemul oferă informaţii complete în timp real, cu integrare la nivel înalt, din mai multe surse, pe o hartă digitală care poate rula pe orice dispozitiv electronic, de la un laptop la un smartphone.

 

 
Summitul UE-Ucraina: ucrainenii vor discuta cu Comisia de la Veneţia despre minorităţile din ţara lor
 
Ucrainenii s-au angajat să discute cu Comisia de la Veneţia şi să consulte minorităţile în chestiunea drepturilor minorităţilor şi legii minorităţilor, aşa cum reiese din declaraţia comună UE -Ucraina adoptată vineri la summitul UE-Ucraina. 
 

WSJ: China contribuie la războiul Rusiei în Ucraina, arată datele comerciale

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici