Locuitorii din nordul Franţei, speriaţi de un bang sonic provocat de forţele aeriene

Un exerciţiu al forţelor aeriene franceze, în cursul căruia un avion a depăşit bariera sonică, a provocat, marţi seara, îngrijorarea populaţiei din oraşul Lille şi din împrejurimi, care a crezut că este vorba de o explozie puternică.

154 afișări
Imaginea articolului Locuitorii din nordul Franţei, speriaţi de un bang sonic provocat de forţele aeriene

Locuitorii din nordul Franţei, speriaţi de un bang sonic provocat de forţele aeriene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Site-urile reţelelor sociale, precum Twitter şi Facebook, au redat diverse ipoteze fanteziste cu privire la cauzele detonaţiei care s-a auzit până în Belgia.

Serviciile de intervenţie, ale căror linii telefonice au fost luate cu asalt de numărul mare al apelurilor, nu au oferit o explicaţie imediată şi au mobilizat personal pentru căutarea exploziei.

"Zgomotul care s-a auzit în Nord-Pas-de-Calais marţi seara a fost provocat de un exerciţiu militar, în cursul căruia un aparat Mirage 2000 aparţinând forţelor aeriene a depăşit viteza sunetului", a explicat comandantul Frederic Solano, din cadrul Serviciului de Informare şi Relaţii Publice al armatei (SIRPA).

"Acest tip de exerciţiu este practicat foarte regulat pentru antrenarea piloţilor în cadrul misiunii de apărare a spaţiului aerian. Zgomotul a fost resimţit ulterior şi la sol cu o intensitate mai mică sau mai mare în funcţie de condiţiile meteorologice", a adăugat Solano, asigurând că zborul de marţi seara s-a derulat "în condiţii normale".

"O detonaţie puternică semănând cu o explozie s-a produs pe cer în zona de nord, aseară în jurul orei locale 22.30 (23.30 ora României). A fost auzită foarte clar în Lille şi chiar până la Arras", un alt oraş din regiune, a explicat, miercuri dimineaţa, Centrul Operaţional al Serviciilor de Intervenţie.

"Am primit un număr foarte mare de apeluri telefonice din partea oamenilor, puţin speriaţi, care ne-au cerut să mergem să vedem (despre ce este vorba - n.red.). Dar după ce ne-am deplasat la faţa locului şi am căutat să vedem de unde putea veni zgomotul, nu am găsit nimic. Nicio flacără, nici incendiu, nimic", a adăugat el.

Potrivit agenţiei Belga, un oficial din cadrul serviciului de pompieri de la Mouscron (Belgia) şi-a exprimat nemulţumirea pentru că nu a fost informat de pompierii francezi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici