Luptă opacă şi influenţată politic pentru desemnarea viitorului patriarh rus - experţi

Moartea patriarhului rus Aleksei al II-lea a declanşat o luptă pentru succesiune total lipsită de transparenţă în interiorul celei mai mari Biserici ortodoxe din lume, care va fi influenţată şi de puterea laică, apreciază experţi citaţi de AFP.

13 afișări
Imaginea articolului Luptă opacă şi influenţată politic pentru desemnarea viitorului patriarh rus - experţi

Patriarhul Rusiei, Aleksei al II-lea (Imaigne: Mediafax Foto/AFP)

Înalta ierarhie a Bisericii Ortodoxe Ruse urmează să se întrunească sâmbătă pentru a desemna un "păzitor" temporar al Scaunului patriarhal şi pentru a lansa procesul de succesiune.

"Nimeni nu poate înţelege acest război ascuns. Conflictul riscă să fie atât de mare, încât va fi greu de păstrat secret", apreciază expertul Serghei Filatov, de la Academia rusă de ştiinţe, avertizând asupra riscului izbucnirii unui conflict chiar la vârful ierarhiei religioase, care are legături strânse cu Kremlinul.

Viitorul patriarh va fi desemnat, în termen de şase luni, de un colegiu din care fac parte episcopi, reprezentanţi ai ordinelor monastice şi laici.

Până în prezent, au fost avansate mai multe nume ale unor potenţiali succesori în funcţia ai lui Aleksei al II-lea, printre aceştia numărându-se mitropolitul Kliment de Kaluga şi Borosk, şeful administraţiei Bisericii la Moscova, mitropolitul Kirill de Smolensk şi Kaliningrad, şeful departamentului pentru relaţii externe şi responsabil pentru legăturile cu alte Biserici, mitropolitul Filaret de Minsk, capul Bisericii Ortodoxe din Belarus, şi arhiepiscopul Feofan de Stavropol, capul Bisericii ortodoxe din Caucazul rus.

Analiştii consideră că mitropolitul Kliment ar păstra relaţiile bune cu Kremlinul, atât în probleme politice, cât şi morale. Mai deschis către exterior, Kirill este puţin apreciat de conservatorii din Biserica rusă şi este privit cu suspiciune de Kremlin, însă dispune de un sprijin puternic în cadrul Bisericii Ortodoxe ucrainene. Mitropolitul Filaret ar putea deveni o soluţie acceptabilă de tranziţie, ţinând cont de vârsta sa (73 de ani).

Expertul Geraldine Fagan, de la centrul pentru probleme religioase Forum 18, cu sediul la Oslo, avertizează că procesul de desemnare a noului patriarh va fi lipsit de transparenţă, pentru a nu expune tensiunile puternice din interiorul unei Biserici profund naţionaliste, uneori antisemite şi aflate deseori în opoziţie cu regulile laice.

Ea consideră că mitropolitul Kirill ar avea cele mai mari şanse de a devenit patriarh, în condiţiile în care procesul nu va fi influenţat politic. "Este cel mai influent cleric, însă alegerea sa ar fi foarte prost primită de mulţi conservatori şi ar putea duce chiar la un fel de schismă", a apreciat Fagan.

"Este cel mai bine pregătit pentru a deveni patriarh", însă şansele sale nu sunt neapărat cele mari, deoarece "puterea rusă nu are nevoie de un patriarh prea independent", se arată într-un comunicat al Bisericii Ortodoxe ucrainene disidente.

Citeşte şi:

Patriarhul Rusiei, Aleksei al II-lea, a decedat

BIO: Patriarhul Aleksei al II-lea, autor al reinstaurării influenţei Bisericii Ortodoxe ruse

Putin şi Medvedev deplâng moartea patriarhului Aleksei al II-lea

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici