Macron reafirmă încrederea în premierul Elisabeth Borne şi fixează priorităţile Guvernului

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a reafirmat vineri, imediat după remanierea guvernamentală, că îşi menţine încrederea în premierul Elisabeth Borne şi a stabilit priorităţile Guvernului.

209 afișări
Imaginea articolului Macron reafirmă încrederea în premierul Elisabeth Borne şi fixează priorităţile Guvernului

Macron reafirmă încrederea în premierul Elisabeth Borne şi fixează priorităţile Guvernului

"Prin remaniere, am optat pentru continuitate şi pentru eficienţă în perioada următoare. Aţi parcurs criza bugetară, criza reformei pensiilor, perioada legilor importante în materie de energie şi economie, aţi aplicat foaia de parcurs pentru primele 100 de zile", a afirmat Emmanuel Macron, conform cotidianului Le Monde, cu ocazia prezidării unei şedinţe de guvern.

"Parcursul este clar şi simplu: şomajul este în scădere, sistemul educaţional trebuie reformat profund, iar toată lumea trebuie să aibă acces la servicii medicale", a subliniat Macron.

Liderul de la Paris a evocat şi noua lege privind planificarea militară în perioada 2024-2030, precum şi planul de suplimentare a resurselor pentru justiţie. "Sunt jaloane ale ordinii republicane în care credem", a subliniat Macron.

Printre priorităţi, preşedintele a evocat "restabilirea ordinii" în finanţele publice şi "relansarea credibilităţii Franţei în Europa".

Guvernul Franţei tocmai a fost remaniat, iar noua echipă va avea 41 de membri. Opt membri ai Guvernului de la Paris au fost înlocuiţi în cadrul "remanierii tehnice". Premierul Elisabeth Borne a rămas în funcţie, în pofida protestelor masive izbucnite, pe fondul deteriorării situaţiei sociale, după împuşcarea mortală de către poliţie a unui adolescent care conducea fără permis un vehicul şi a refuzat să oprească.

Cei opt membri ai Guvernului care au fost înlocuiţi sau au rămas fără portofolii din cauza reconfigurării domeniilor sunt: Pap Ndiaye, secretar de stat pentru Educaţie Naţională şi Tineret, Marlène Schiappa, ministrul Economiei Sociale, François Braun, ministrul Sănătăţii, Isabelle Rome, ministrul Egalităţii de Gen, Olivier Klein, ministrul Zonelor Urbane, Jean-François Carenco, ministrul Teritoriilor Franceze de Peste Mări, Jean-Christophe Combe, ministrul Solidarităţii, şi Geneviève Darrieussecq, ministrul pentru Persoanele cu Dizabilităţi.

Aurélien Rousseau a fost numit în funcţia de ministru al Sănătăţii, Aurore Bergé este noul ministru al Solidarităţii, iar Prisca Thevenot va fi secretar de stat pentru Educaţie şi Tineret. Phillipe Vigier devine ministru al Teritoriilor Franceze de Peste Mări, iar Sabrina Agresti-Roubache va fi ministrul Zonelor Urbane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici