Macron vrea intensificarea rolului energiei nucleare, în pofida opoziţiei unor ţări europene

  • Emmanuel Macron pledează pentru intensificarea rolului energiei nucleare, în pofida opoziţiei unor ţări europene
  • Preşedintele Franţei: "Noi avem şansa energiei nucleare"
  • Germania şi Austria se opun intensificării rolului energiei nucleare
1548 afișări
Imaginea articolului Macron vrea intensificarea rolului energiei nucleare, în pofida opoziţiei unor ţări europene

Emmanuel Macron vrea intensificarea rolului energiei nucleare,în pofida opoziţiei unor ţări europene

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a pledat, marţi, pentru intensificarea rolului energiei nucleare în scopul asigurării necesarului de electricitate, cerând, pe fondul opoziţiei unor ţări europene, evitarea dezbaterilor "prea generale".

"Noi avem o şansă. Suntem ţara din Europa cu cea mai redusă cantitate de emisii de dioxid de carbon raportat la fiecare locuitor. De ce? Pentru că avem istoria energiei nucleare", a argumentat Emmanuel Macron, aflat în vizită în Polinezia franceză.

"Alte ţări au mine de cărbuni sau importă mult gaz, care este o hidrocarbură şi are un bilanţ negativ privind emisiile de dioxid de carbon, dar noi avem şansa energiei nucleare", a subliniat Emmanuel Macron, conform postului FranceInfo şi cotidianului Le Figaro.

În contextul opoziţiei faţă de energia nucleară exprimată de unele ţări din Uniunea Europeană, preşedintele Franţei a cerut evitarea dezbaterilor "exclusive sau prea generale" pe acest subiect.

În martie, şapte ţări din cadrul Uniunii Europene, inclusiv Franţa şi România, au trimis o scrisoare Comisiei Europene prin care au evidenţiat rolul important al energiei nucleare, contestat de Germania şi Austria. Emmanuel Macron argumenta atunci că era "un apel de urgenţă pentru a asigura reguli mai echitabile pentru energia nucleară, în Uniunea Europeană, fără a o exclude din politicile şi avantajele climatice şi energetice".

Scrisoarea a fost semnată de preşedintele Franţei şi de premierii din România, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Slovenia. Apelul din martie a intervenit în contextul dezbaterilor de la Bruxelles privind o nouă "taxonomie" ecologică europeană, prin care ar urma să fie condiţionat accesul la finanţări şi investiţii în următorii ani. Semnatarii scrisorii au cerut ca "politicile energetice şi climatice europene să susţină toate modalităţile în sensul neutralităţii climatice, în virtutea principiului neutralităţii tehnologice".

Statele membre ale Uniunii Europene au viziuni diferite asupra rolului energiei atomice în viitor. Unele ţări sunt favorabile includerii energiei nucleare în programul ecologic, în contextul avantajelor climatice pe care le oferă, respectiv emisii reduse de dioxid de carbon. Alte ţări, precum Germania şi Austria, se opun. Germania a decis renunţarea la energia nucleară după catastrofa produsă la centrala atomică Fukushima (Japonia) în 2011. Berlinul se opune finanţărilor europene pentru energia nucleară. Polonia şi Cehia vor să utilizeze energie atomică pentru a limita industria axată pe cărbune.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici