MAE rus, avertisment pentru o decizie a Statelor Unite: Va eroda securitatea globală

  • Retragerea SUA din Open Skies va genera deteriorarea securităţii pe plan mondial, avertizează Administraţia Vladimir Putin
  • "Acest Tratat contribuie la detensionarea situaţiilor de criză şi la evitarea interpretărilor greşite asupra intenţiilor militare", a comunicat marţi seară Ministerul de Externe de la Moscova
1813 afișări
Imaginea articolului MAE rus, avertisment pentru o decizie a Statelor Unite: Va eroda securitatea globală

MAE rus, avertisment pentru o decizie a SUA: Va eroda securitatea globală

Decizia Statelor Unite de retragere din Tratatul "Ceruri Deschise" ("Open Skies"), menit să faciliteze transparenţa internaţională asupra activităţilor militare, va genera deteriorarea securităţii pe plan mondial, avertizează Administraţia Vladimir Putin, conform agenţiei Associated Press.

"Acest Tratat contribuie la detensionarea situaţiilor de criză şi la evitarea interpretărilor greşite asupra intenţiilor militare", a comunicat marţi seară Ministerul de Externe de la Moscova.

Acordul reprezintă "un instrument major de cooperare între armate, contribuind la consolidarea încrederii reciproce", subliniază Ministerul rus de Externe.

"Pe măsură ce va scădea transparenţa, va scădea încrederea şi, implicit, nivelul de securitate", avertizează Ministerul de Externe de la Moscova.

Belgia, Cehia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Spania şi Suedia au anunţat că vor continua aplicarea Tratatului, pe care îl consideră "un element esenţial al încrederii internaţionale", destinat "îmbunătăţirii transparenţei şi securităţii în spaţiul euro-atlantic".

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a îndemnat Rusia să respecte în totalitate Tratatul "Ceruri Deschise" ("Open Skies"), astfel încât Statele Unite să nu se mai retragă din acordul privind transparenţa activităţilor militare.

"Revenirea Rusiei la respectarea Tratatului este cea mai bună modalitate de a menţine avantajele acordului", a declarat Jens Stoltenberg după o reuniune de urgenţă desfăşurată vineri.

Jens Stoltenberg nu a făcut nicio referire la declaraţia semnată de zece ţări europene care au exprimat "regret" privind decizia Statelor Unite de a se retrage din Tratat. Decizia Administraţiei Donald Trump va deveni efectivă peste şase luni, dar Washingtonul a semnalat că va reconsidera poziţia "dacă Rusia revine la respectarea deplină a acordului".

"Rămânem ataşaţi ferm menţinerii controlului armamentului, dezarmării şi neproliferării la nivel internaţional. De mulţi ani, Rusia impune restricţii de zbor incompatibile cu tratatul, în special limitări de survol în zona Kaliningrad şi în apropiere de frontiera Rusiei cu Georgia. (...) Aliaţii rămân deschişi la dialog în cadrul Consiliului NATO-Rusia pe tema reducerii riscurilor şi pentru creşterea transparenţei", a subliniat Jens Stoltenberg.

Statele Unite au anunţat, săptămâna trecută, retragerea din Tratatul "Ceruri Deschise" ("Open Skies"), semnat cu alte peste 30 de ţări, inclusiv România, care permite efectuarea curselor aeriene de supraveghere pentru promovarea încrederii la nivel internaţional, Administraţia Donald Trump motivând decizia prin faptul că Rusia ar încălca acordul. Administraţia Donald Trump a înştiinţat partenerii internaţionali că intenţionează retragerea din Tratatul "Ceruri Deschise" ("Open Skies") deoarece Rusia ar încălca acordul şi pentru că imaginile colectate prin zborurile permise pe bază de reciprocitate pot fi obţinute mai rapid şi prin costuri mai mici din sateliţi.

Retragerea Statelor Unite din Tratatul "Ceruri Deschise" ("Open Skies") va afecta stabilitatea strategică şi interesele aliaţilor europeni ai Washingtonului, a reacţionat Ministerul rus de Externe. "Această manevră nu doar că va înrăutăţi situaţia stabilităţii strategice şi securitatea militară în Europa, ci aparent va afecta şi interesele aliaţilor SUA care fac parte din acest tratat", a afirmat Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe. Administraţia Vladimir Putin a respins ideea conform căreia retragerea SUA din Tratatul "Ceruri Deschise" ("Open Skies") ar fi o reacţie la încălcări ale acordului de către Rusia. "Ideea este total nefondată, am vorbit des despre acest lucru. Nu este prima dată când Statele Unite încearcă să prezinte lucrurile ca şi cum Rusia ar încălca ceva, acest lucru fiind un pretext pentru retragerea din acorduri privind controlul armamentului. Noi suntem pregătiţi pentru cooperare egală cu SUA. Toate problemele erau rezolvate în mod adecvat în cadrul Tratatului, lucru evidenţiat şi de aliaţi ai SUA din cadrul NATO", a afirmat Vladimir Iermakov, directorul Departamentului de Neproliferare şi Controlul Armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici