Mahmoud Ahmadinejad refuză o anchetă în privinţa presupului complot dejucat în SUA

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat luni că ţara sa nu intenţionează să "desfăşoare o anchetă" în privinţa acuzaţiilor americane potrivit cărora membri ai Gardienilor Revoluţiei sunt implicaţi într-o tentativă de asasinare a ambasadorului saudit la Washington.

397 afișări
Imaginea articolului Mahmoud Ahmadinejad refuză o anchetă în privinţa presupului complot dejucat în SUA

Mahmoud Ahmadinejad refuză o anchetă în privinţa presupului complot dejucat în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"De ce ar trebui să desfăşurăm o anchetă. În fiecare zi Statele Unite lansează o nouă acuzaţie împotriva Iranului. Această poziţie a Statelor Unite este incorectă. Dacă ele cred că făcând presiune vor obţine rezultate, se înşală", a declarat Ahmadinejad într-un interviu acordat postului de televiziune Al-Jazeera International.

Administraţia americană a apreciat luni că Iranul ar trebui fie să îl extrădeze, fie să îl judece pe teritoriul său pe Gholam Shakuri, un presupus membru al Gardienilor Revoluţiei, urmărit de justiţia americană pentru presupus complot vizând asasinarea ambasadorului Arabiei Saudite la Washington.

"Potrivit Convenţiei internaţionale privind persoanele protejate (care reglementează protecţia diplomaţilor, n.red.), Guvernul iranian are de ales între extrădarea acesei persoane şi anchetarea acestui caz", a declarat Mark Toner, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Ahmadinejad a respins din nou acuzaţiile americane.

"Am respins oficial aceste acuzaţii (...) Asasinatele aparţin celor care nu au cultură şi logică. Poporul iranian este un popor civilizat şi cultivat", a adăugat el.

"De ce ar trebui să mergem în Statele Unite pentru a-l asasina pe ambasadorul unei ţări prietene. Cine aude acest lucru râde", a declarat Ahmadinejad, afirmând că Statele Unite încearcă prina ceastă acuzaţie să "creeze diversiuni între Iran şi Arabia Saudită" şi să facă uitate "problemele economice din interior".

Iranul a anunţat luni că este "dispus să examineze" acuzaţiile Statelor Unite care implică Teheranul în conspiraţia dejucată. Minsitrul de Externe Ali Akbar Salehi le-a "cerut americanilor informaţii privind persoanele implicate pentru a identifica trecutul lor şi pentru a examina problema", subliniind însă că acuzaţiile de la Washington "nu au o bază solidă".

Justiţia americană a acuzat la 11 octombrie Iranul că a planificat un atentat pentru asasinarea ambasadorului saudit la Washington. Preşedintele Barack Obama a cerut ca Republica Islamică să dea socoteală. Washingtonul şi-a contactat partenerii internaţionali pentru a consolida punerea în aplicare a sancţiunilor existente şi introducerea altora noi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici