Malaysia solicită la ONU înfiinţarea unui tribunal internaţional privind doborârea zborului MH17

Malaysia solicită Consiliului de Securitate al ONU să înfiinţeze un tribunal internaţional pentru anchetarea şi judecarea celor vinovaţi de doborârea în spaţiul aerian al Ucrainei a avionului care efectua cursa MH17, însă Rusia se opune acestei iniţiative, au anunţat joi surse diplomatice.

740 afișări
Imaginea articolului Malaysia solicită la ONU înfiinţarea unui tribunal internaţional privind doborârea zborului MH17

Malaysia solicită la ONU înfiinţarea unui tribunal internaţional privind doborârea zborului MH17 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Malaysia, membru nepermanent al Consiliului de Securitate, a transmis miercuri seara un proiect de rezoluţie în acest sens redactat împreună cu Olanda, Belgia, Australia şi Ucraina, informează Reuters.

Un avion al companiei Malaysia Airlines care efectua zborul MH17 a fost doborât în spaţiul aerian al Ucrainei în iulie 2014. Accidentul aviatic, produs într-o zonă controlată de separatiştii proruşi din estul Ucrainei, s-a soldat cu moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord.

Anchetatorii olandezi suspectează că drama a fost cauzată de o rachetă de tip Buk de fabricaţie rusească lansată de separatişti, în timp ce Moscova respinge suspiciunile, acuzând armata ucraineană.

Ambasadorul rus la ONU a declarat joi că Moscova, care dispune de drept de veto în Consiliul de Securitate, se va opune iniţiativei Malaysiei, pe care a calificat-o ca fiind "contraproductivă".

Proiectul de rezoluţie, consultat de Rueters, prevede "înfiinţarea unui tribunal internaţional în scopul anchetării şi judecării persoanelor vinovate de distrugerea în spaţiul aerian al zborului MH17 al Malaysia Airlines".

Majoritatea pasagerilor zborului MH17 erau olandezi, însă la bordul avionului se aflau, între alţii, malaysieni, australieni, britanici şi un român.

Olanda conduce, în prezent, o anchetă internaţională, însă anchetatori ruşi analizează, de asemenea, tragedia.

Potrivit unui raport preliminar olandez, avionul s-a dezintegrat după ce a fost penetrat de "obiecte, cu mare viteză".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici