Manifestaţiile de marţi din Egipt, cele mai importante de la începutul protestelor

Manifestaţiile care au avut loc marţi în Egipt sunt cele mai importante de la începutul mişcării de contestare a preşedintelui Hosni Mubarak. Conform unor fotoreporteri ai AFP din piaţa Tahrir, epicentrul mişcării de contestare din Cairo, numărul manifestanţilor l-a depăşit pe cel de la mitingurile precedente, în momentul în care protestele intră în cea de-a treia săptămână.

101 afișări
Imaginea articolului Manifestaţiile de marţi din Egipt, cele mai importante de la începutul protestelor

Manifestaţiile de marţi din Egipt, cele mai importante de la începutul protestelor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zeci de mii de manifestanţi s-au adunat în Piaţa Tahrir din Cairo

Mulţi protestatari poartă steaguri egiptene şi pancarte pe care scrie "poporul doreşte căderea regimului" sau "noi suntem poporul, noi suntem puterea".

Proteste au avut loc şi în alte oraşe ale Egiptului, 5.000 de persoane adunându-se la Alexandria (nord).

Atmosferă de festival în Piaţa Tahrir

Piaţa Tahrir din Cairo continuă să fie, în pofida violenţelor soldate cu victime, un fel de bazar în care comercianţii ambulanţi vând numeroase tipuri de produse, de la floricele de porumb la pălării de clovn.

În urmă cu aproape o săptămână, protestatarii au ridicat baricade şi au incendiat maşini la ieşirea de pe podul Kasr al-Nil, la intrarea în Piaţa Tahrir. Însă acum în acest loc sunt numeroşi vânzători ambulanţi care comercializează pălării, steaguri, ceai cald, floricele de porumb şi ţigări.

"Afacerile merg foarte bine. Pachetul de Marlboro este 15 lire egiptene (trei dolari)", afirmă Mohammed. Ţigările fabricate în SUA costă de obicei între 10 şi 12 lire în magazinele din Egipt.

"Este precum Hyde Park, fiecare discută ideile cu ceilalţi", afirmă Emad Sayed, în vârstă de 35 de ani, referindu-se la parcul din centrul Londrei.

"Săptămâna trecută, oamenilor le era teamă să vină aici, dar acum a devenit un festival. Este frumos să venim aici, să petrecem timpul", confirmă Mohamed Ibrahim, în vârstă de 29 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici