Martine Aubry, favorita francezilor pentru postul de premier al lui François Hollande

Prim-secretarul Partidului Socialist (PS) Martine Aubry, primăriţa oraşului Lille, este favorita francezilor pentru postul de premier, potrivit unor sondaje publicate imediat după victoria lui François Hollande, relatează postul TF1 în pagina electronică.

144 afișări
Imaginea articolului Martine Aubry, favorita francezilor pentru postul de premier al lui François Hollande

Martine Aubry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sondajele continuă, în pofida încheierii alegerilor prezidenţiale, notează postul francez. Trei institute i-au întrebat pe francezi care personalitate de stânga ar putea ocupa funcţia de premier, iar Aubry se clasează pe primul loc în toate aceste trei anchete.

Potrivit unui sondaj Ipsos/Logica Business Consulting, realizat în perioada 3-5 mai asupra unui număr de 3.123 de persoane, pe locul secund, după Aubry, de clasează deputatul-primar al oraşului Evry (Essome) Manuel Valls. Însă Aubry este în mod clar preferată de electoratul de stânga, cu 41%, faţă de Valls, care întruneşte 17% din preferinţe.

Conform altei anchete, realizată duminică de către Institutul OpinionWay asupra unui număr de 9.206 persoane, 22% dintre cei care l-au votat pe François Hollande în turul doi o preferă pe Aubry. Ea îi devansează pe Jean-Luc Mélenchon (14%), pe deputatul-primar al oraşului Nantes Jean-Marc Ayrault (12%), pe François Bayrou (11%) şi pe Manuel Valls (11%). La nivelul întregului electorat, prim-secretarul PS se clasează tot prima, cu 13%, în faţa lui François Bayrou (12%) şi Manuel Valls (11%), potrivit aceluiaşi sondaj.

Într-un sondaj realizat de Ipsos, Aubry şi Valls sunt urmaţi, la nivelul întregului electorat, de fostul premier Laurent Fabius (16%), Jean-Marc Ayrault (14%), Pierre Moscovici (10%) şi Michel Sapin (8%).

De asemenea, o cercetare BVA efectuată asupra unui număr de 874 de persoane arată că Jean-Marc Ayrault (30%) o devansează puţin pe Martine Aubry (28%) în preferinţa pentru ocuparea Hôtel Matignon din Paris, reşedinţa premierului. Urmează Valls (18%) şi Moscovici (13%).

În plus, într-o anchetă efectuată de Ifop duminică asupra unui număr de 1.968 de persoane, 58% dintre cei chestionaţi doresc ca personalităţi din cadrul Europe Ecologie/Les Verts să facă parte din viitorul Guvern.

Proporţiile sunt similare în privinţa unor personalităţi din cadrul MoDem. În schimb, 51% dintre cei interogaţi doresc prezenţa Frontului de Stânga în cadrul Guvernului. Această anchetă a fost realizată pentru France Télévisions/Radio France, Le Monde şi Le Point, pe un eşantion reprezentativ, pe Internet, potrivit metodei cotelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici