Măsurile UE privind clima nu sunt la fel pentru toţi. Preşedintele Consiliului European a călătorit cu avioane private în 72 din cele 112 deplasări oficiale

Preşedinţii instituţiilor europene au zburat anul trecut la discuţiile ONU privind clima din Egipt la bordul unui avion privat, potrivit datelor consultate de POLITICO, care au dezvăluit utilizarea intensă a zborurilor private de către preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

1347 afișări
Imaginea articolului Măsurile UE privind clima nu sunt la fel pentru toţi. Preşedintele Consiliului European a călătorit cu avioane private în 72 din cele 112 deplasări oficiale

Datele de zbor arată că Michel a călătorit cu avioane comerciale în doar 18 din cele 112 misiuni întreprinse între începutul mandatului său în 2019 şi decembrie 2022.

El a folosit avioane private închiriate în 72 de călătorii, adică aproximativ 64% din total, inclusiv la discuţiile COP27 din Egipt din noiembrie anul trecut şi la summitul COP26 de la Glasgow din 2021. Michel a invitat-o pe preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, în zborul spre Egipt.

Alegerea preşedinţilor UE în ceea ce priveşte mijloacele de transport pentru a se deplasa la discuţiile privind clima evidenţiază o dilemă de lungă durată pentru liderii mondiali: cum să pună în practică ceea ce predică în ceea ce priveşte emisiile de gaze cu efect de seră şi, în acelaşi timp, să se confrunte cu un program de călătorie solicitant care face din aviaţia privată o opţiune tentantă, chiar un rău necesar.

Când Michel, fost prim-ministru belgian, a sosit în oraşul staţiune Sharm El-Sheikh, a transmis un mesaj sobru demnitarilor climatici reuniţi: "Avem un pistol climatic la tâmplă. Trăim cu timpul împrumutat", a spus el, înainte de a adăuga: "Suntem şi vom rămâne campionii acţiunii climatice".

Potrivit ONG-ului Transport & Environment, un avion privat poate emite două tone de CO2 pe oră, care afectează planeta. Asta înseamnă că, în timpul zborului de cinci ore dus-întors la Sharm El-Sheikh, avionul lui Michel şi von der Leyen ar fi putut emite aproximativ 20 de tone de CO2. Un cetăţean obişnuit din Uniunea Europeană emite aproximativ 7 tone pe parcursul unui an.

Majoritatea delegaţilor de la COP27, inclusiv Frans Timmermans, şeful UE pentru afaceri ecologice, potrivit unui oficial al Comisiei, au luat zboruri comerciale.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici