Matteo Renzi: Reapariţia frontierelor în Spaţiul Schengen ar trăda identitatea europeană

Reintroducerea verificărilor la frontierele din Spaţiul Schengen ar trăda ideea identităţii europene, afirmă premierul Italiei, Matteo Renzi, pledând pentru educarea imigranţilor în spiritul culturii europene, pentru evitarea marginalizării şi radicalizării acestora.

1343 afișări
Imaginea articolului Matteo Renzi: Reapariţia frontierelor în Spaţiul Schengen ar trăda identitatea europeană

Matteo Renzi: Reapariţia frontierelor în Spaţiul Schengen ar trăda identitatea europeană (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Aflat în oraşul italian Mantova, cu ocazia lansării Anului cultural 2016, Renzi a criticat deciziile unor state de a reintroduce verificări la frontiere din Spaţiul Schengen.

"Trebuie să avem puterea de a le spune celor care pun în discuţie ideea frontierelor în Europa că nu doar că fac un pas înapoi, ci şi trădează ideea identităţii europene", a spus Renzi.

"Cei care afirmă că problema Europei este Schengen şi că trebuie închise frontierele uită că autorii atentatelor din 2015 erau crescuţi în Europa, în suburbii. În locuri în care cultura nu îşi mai exercită funcţiile. Suburbiile devin locuri fără suflet, unde apare nihilismul şi teroarea. Antidotul este cultura", a subliniat premierul Italiei.

Surse UE citate de presa italiană afirmau joi seară că, pe fondul crizei imigraţiei, Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioadă de până la doi ani. Germania, Austria, Suedia şi Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici