Mazuru: La nivel de autorităţi nu există xenofobie. Văd o nelinişte vizavi de străinii din Franţa

Ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru, a declarat, joi, că la nivelul autorităţilor franceze nu există xenofobie şi rasism faţă de romi, dar se simte o nelinişte legată de străinii care trăiesc în Franţa, din cauza crizei economice şi a populiştilor care stigmatizează această minoritate.

109 afișări
Imaginea articolului Mazuru: La nivel de autorităţi nu există xenofobie. Văd o nelinişte vizavi de străinii din Franţa

Mazuru: La nivel de autorităţi nu există xenofobie; văd o nelinişte vizavi de străinii din Franţa (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Ambasadorul român la Paris a calificat agresiunea recentă asupra minorului rom de origine română drept "ceva ce nu poate fi caracterizat, ceva abominabil". "Este o barbarie şi nimic nu poate justifica ceea ce s-a întâmplat", a declarat, la TV5, ambasadorul Bogdan Mazuru. Acesta a precizat că Ambasada are "o cooperare strânsă" cu autorităţile franceze în acest caz, dar a spus că nu poate dezvălui elemente ce ţin de derularea anchetei.

Mazuru a afirmat că în Franţa există o stare de nelinişte faţă de străini. "N-aş spune că există xenofobie, rasism faţă de romi dacă ne referim la autorităţi. Dar văd, când citesc ziarele, când mă uit la televizor, că există o nelinişte faţă de străinii care vin şi care trăiesc pe teritoriul francez", a subliniat ambasadorul, adăugând că acest fenomen ar avea drept cauză criza economică şi politicienii populişti care "stigmatizează minoritatea roma".

În momentul în care moderatorul i-a amintit de o serie de declaraţii şi "propuneri discriminatorii" la adresa romilor făcute de premierul Manuel Valls, când era ministru de Interne, şi de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy, Mazuru a spus că nu ştie care sunt aceste afirmaţii. "Nu ştiu care sunt declaraţiile care ar putea fi considerate discriminatorii la adresa romilor. Eu văd luarea de poziţie a premierului Valls care este foarte corectă şi promptă faţă de ceea ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile şi văd că actualul guvern încearcă să facă tot posibilul pentru ca aceşti oameni să nu fie discriminaţi", a punctat Mazuru.

Întrebat dacă există discriminare în România faţă de romi, diplomatul a precizat că minoritatea roma se confruntă nu unele probleme, dar nu este discriminată. "Starea de precaritate a romilor e mai mare decât a altor etnii sau a altor elemente din societatea românească. Dar ceea ce nu se vede - şi poate este şi o lipsă de comunicare - este că există mulţi romi în România care sunt integraţi perfect din punct de vedere social. Există medici romi, există ingineri foarte buni de origine roma, există artişti romi care sunt foarte respectaţi de toată societatea românească şi vedem doar minoritatea minorităţii roma care - e adevărat - trăieşte în condiţii precare şi, bineînţeles, trebuie să facem mai mult, trebuie să fa cem mai bine şi cumva trebuie să o facem împreună", a declarat Mazuru.

Un minor rom român se află în spital, după ce a fost bătut de aproximativ 12 persoane care-l suspectau de comiterea unor spargeri într-o localitate din departamentul Seine-Saint-Denis, în zona central-nordică a Franţei, relatează Le Nouvel Observateur. Potrivit primelor elemente ale anchetei, minorul, în vârstă de 16 ani, ar fi fost bătut crunt de persoane care-l suspectau că a spart anterior apartamentul unei femei din localitate. "Un grup de persoane a venit să-l caute în această tabără şi l-a luat cu forţa", a declarat o sursă din cadrul poliţiei. Minorul a fost sechestrat într-o pivniţă, unde agresorii l-au bătut cu brutalitate.

"Aproximativ 12 persoane" ar fi participat la această linşare, potrivit unei surse apropiate cazului. Mama minorului este cea care a sesizat poliţia. Tânărul a fost găsit vineri seara, inconştient, abandonat într-un cărucior de la un supermarket, potrivit unei surse din cadrul poliţiei. Până în prezent nicio persoană nu a fost arestată în acest caz.

Grav rănit, minorul a fost internat la Spitalul Lariboisière de la Paris, unde se afla într-o stare critică luni. "Prognosticul său vital este angajat. Este în comă", a precizat o sursă judiciară. Tânărul trăia împreună cu familia şi alţi romi într-o casă părăsită, la marginea drumului naţional numărul unu, în dreptul cartierului Cité des Poètes, la Pierrefitte-sur-Seine.

Miercuri, Ministerul român de Externe a precizat, într-un comunicat, că, în ceea ce priveşte starea de sănătate a minorului, "pronosticul vital este în continuare rezervat, starea generală fiind stabilă".

Potrivit unei surse judiciare, tânărul era cunoscut pentru comiterea unor furturi. El a fost arestat în mai multe rânduri, începând din iunie, a declarat primarul Pierrefitte-sur-Seine Michel Fourcade. Primarul socialist a declarat că mai multe maşini au fost sparte în ultimele săptămâni în Cité des Poètes, alimentând resentimentele locuitorilor faţă de romi, pe care-i acuză că sunt autorii acestor furturi.

Preşedintele Francois Hollande a denunţat, marţi, actele "incalificabile şi nejustificate", care contravin tuturor principiilor pe care se fondează statul francez, după agresarea unui adolescent rom în regiunea pariziană, relatează AFP. Preşedintele Hollande "cere angajarea tuturor mijloacelor pentru găsirea autorilor acestei agresiuni", a anunţat Palatul Elysée.

Premierul francez Manuel Valls a condamnat, marţi, "cu mare fermitate" agresarea tânărului Darius, minorul rom în vârstă de 16 ani care se află între viaţă şi moarte după ce a fost linşat la Pierrefitte-sur-Seine vineri, relatează publicaţia Le Monde în ediţia electronică.

Premierul francez a fost contactat de publicaţie, precizează Le Monde. Valls a cerut ca "cei responsabili de acest act inacceptabil să fie găsiţi cât mai rapid, pentru a răspunde de acţiunile lor în faţa justiţiei", adaugă publicaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici