Medvedev denunţă starea transportului aerian rusesc: Nu este posibil să se continue aşa

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a denunţat joi starea aviaţiei civile din Rusia, mergând la locul accidentului de avion în care au murit 43 de persoane, în apropiere de Iaroslavl, dintre care majoritatea erau membri ai echipei locale de hochei.

343 afișări
Imaginea articolului Medvedev denunţă starea transportului aerian rusesc: Nu este posibil să se continue aşa

Medvedev denunţă starea transportului aerian rusesc: Nu este posibil să se continue aşa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ca o ironie a sorţii, şeful statului rus era aşteptat joi la Iaroslavl (300 de kilometri nord-est de Moscova) pentru o conferinţă internaţională organizată în incinta patinoarului acestei echipe, în faţa căruia s-au adunat în prezent numeroşi locuitori veniţi să depună flori.

Medvedev s-a deplasat la locul accidentului în cursul dimineţii înainte de a prezida o reuniune consacrată catastrofei. După ce a cerut "o anchetă minuţioasă", el a denunţat starea transportului aerian din Rusia, teatrul a patru accidente în care au fost implicate avioane de concepţie sovietică, începând din iunie.

"Problema aviaţiei civile şi securitatea (aeriană) au făcut obiectul mai multor discuţii. Au fost deblocate mijloace financiare dar situaţia rămâne urâtă, aşa cum arată seria de catastrofe aeriene din această vară", a declarat el.

"Nu este posibil să se continue aşa", a adăugat el, cerând în special "reducerea radicală a numărului de companii aeriene" în Rusia.

Echipele de salvare au anunţat, la rândul lor, că au găsit 43 de cadavre, majoritatea jucători ai echipei de hochei Lokomotiv Iaroslavl, între care şi vedete străine, care au câştigat mai multe turnee mondiale şi au jucat în liga nord-americană (LNH).

Un steward, Aleksandr Sizov, şi un jucător rus al Lokomotiv, Aleksandr Galimov, au supravieţuit accidentului dar erau în stare gravă, joi, a anunţat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă.

Echipa mergea la Minsk, în Belarus, pentru a disputa primul meci din sezonul 2011-2012, ce urma să se deschidă joi. Avionul s-a prăbuşit imediat după decolare în apropiere de satul Tunoşna.

Printre victime se află antrenorul canadian Brad McCrimmon, portarul suedez Stefan Liv, campion olimpic şi campion mondial în 2006, starul slovac Pavol Demitra, trei jucători cehi foşti campioni mondiali, vedeta letonă Karlis Skrastins şi jucătorul din selecţionata Germaniei Robert Dietrich.

Comitetul de anchetă rus, principalul organism care se ocupă de anchetele penale, a anunţat că privilegiază două piste: o problemă tehnică şi o eroare de pilotaj, pentru a explica prăbuşirea avionului YAK-42, un avion pus în funcţiune în 1993.

Potrivit adjunctului ministrului Transporturilor, Valeri Okulov, autorităţile intenţionează să blocheze la sol avioanele de acest tip.

"În prezent, Rosaviaţia (agenţia de transport aerian) face verificări şi va decide dacă va lua măsuri pentru limitarea zborurilor acestui tip de avion", a declarat el, citat de agenţia RIA Novosti.

Potrivit lui, motorul drept al avionului a fost schimbat în august şi avionul avea autorizaţie de zbor valabilă până în 2012.

Cel puţin 57 de avioane YAK-42, de scurt curier, cu circa 100 de locuri, sunt în serviciu în Rusia, a anunţat RIA Novosti.

Dmitri Medvedev a ordonat deja în această vară oprirea, până în 2012, a zborurilor avioanelor Tu-134 şi An-24 după accidentele mortale în care au fost implicate acestea. Aeronavele cargo An-12 au fost, de asemenea, reţinute la sol după o altă dramă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici