Medvedev face un pas către acceptarea unor sancţiuni împotriva Iranului

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a făcut miercuri un pas în vederea apropierii de Barack Obama recunoscând în faţa preşedintelui american că sancţiunile ar putea fi "inevitabile" împotriva Iranului dacă ţara sfidează comunitatea internaţională cu programul său nuclear.

12 afișări
Imaginea articolului Medvedev face un pas către acceptarea unor sancţiuni împotriva Iranului

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev şi preşedintele SUA Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sancţiunile au rareori rezultate productive, dar, în anumite cazuri, sancţiunile sunt inevitabile", a declarat Medvedev după o întrevedere la New York cu Barack Obama în cadrul Adunării Generale anuale a Naţiunilor Unite.

Preşedintele rus a cerut de asemenea comunităţii internaţionale să adreseze semnale pozitive Teheranului. "Trebuie să sprijinim Iranul să ia decizia cea bună", a precizat el.

Barack Obama a avertizat, la rândul său, Iranul în privinţa unor noi sancţiuni dacă această ţara continuă să sfideze comunitatea internaţională.

"Noi sancţiuni foarte aspre rămân posibile", a precizat Obama, cerând Teheranului să "profite de şansa" negocierilor cu cele şase puteri (Germania, China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia) implicate în dosarul nuclear iranian. O întrevedere între cele "şase" şi Iran este prevăzută să aibă loc la 1 octombrie la Geneva.

Un oficial de rang înalt de la Casa Albă, Mike McFaul, a dat asigurări că nu există "vreo umbră de divergenţe" în privinţa obiectivelor Statelor Unite şi cele ale Rusiei pe tema dosarului iranian.

"Abordăm în ansamblu obiective strategice comune şi nu văd la ora actuală nici o umbră de divergenţe între obiectivele noastre faţă de Iran", a afirmat McFaul, membru al Consilului naţional de securitate.

Barack Obama s-a declarat "încrezător" în faptul că ţara sa şi Rusia vor ajunge la un acord înainte de sfârşitul anului privind un nou text care să succeadă tratatul START 1 referitor la reducerea numărului de arme nucleare.

"Amândoi suntem încrezători că vom putea respecta termenul limită pe care ni l-am stabilit" pentru a încheia un acord privind reducerea arsenalelor nucleare "înainte de sfârşitul anului", a declarat Obama.

Medvedev a fost de acord, declarându-se mulţumit de măsurile întreprinse de negociatorii celor două ţări după vizita din iulie, la Moscova, a lui Barack Obama care a stabilit sfârşitul anului ca obiectiv pentru încheierea unui acord.

Preşedintele rus l-a felicitat pe omologul său pentru decizia de a renunţa la proiectul de amplasare a unui scut antirachetă în Europa, considerând-o "în totalitate raţională".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici