Membrii reţelei româneşti "Obezu", condamnaţi la Nancy pentru furt de utilaje agricole

Cei 19 membri români ai unei reţele specializate în furturi de utilaje agricole au fost condamnaţi joi la pedepse cuprinse între 18 luni şi şase ani de închisoare de Tribunalul Corecţional de la Nancy (vest).

541 afișări
Imaginea articolului Membrii reţelei româneşti "Obezu", condamnaţi la Nancy pentru furt de utilaje agricole

Membrii reţelei româneşti "Obezu", condamnaţi la Nancy pentru furt de utilaje agricole (Imagine: Shutterstock)

Potrivit paginii electronice a postului France 3, la citirea hotărârii, în sală se mai aflau doar doi dintre condamnaţi.

Condamnaţii, cu vârste cuprinse între 26 şi 52 de ani, sunt cu toţii originari din oraşul Borşa, în nordul României. Comanditarii reţelei, care au primit cele mai mari pedepse, nu s-au prezentat la tribunal, care i-a condamnat în absenţă.

La deschiderea procesului, luni, doar zece dintre cei 19 inculpaţi s-au prezentat în faţa instanţei, "doar executanţii", potrivit unuia dintre avocaţii apărării, Samira Boudiba. La enunţarea deciziei, în sală se mai aflau doar doi hoţi. Unul, condamnat la 18 luni de închisoare, a putut să părăsească sala, liber, pedeapsa pronunţată fiind acoperită de perioada de detenţie provizorie. Celălalt, condamnat la şase ani de închisoare, a fost încarcerat.

Un mandat de arestare a fost emis pe numele celorlalţi condamnaţi, inclusiv ale liderilor reţelei, cunoscută sub numele "Obezu", care nu au venit în Franţa.

Tribunalul a pronunţat împotriva comanditarilor pedepse un pic mai mici decât cele cerute de către Parchet, şi anume de şapte ani, pedeapsa maxim prevăzută. În rechizitoriu, procurorul adjunct Grégory Weil afirma că vrea să "facă operaţiunile (de furt) deficitare" pentru hoţi.

Potrivit acuzaţiei, răufăcătorii acţionau în echipe, pe timpul nopţii, adesea în weekend, şi vizau, la întâmplare, sedii ale unor societăţi sau exploataţii agricole izolate, dar situate în apropierea drumurilor importante, în incinta cărora pătrundeau prin efracţie. Erau furate tractoare, excavatoare, încărcătoare sau compactoare, care erau încărcate în camioane.

Ancheta a permis stabilirea unui prejudiciu total în valoare de aproximativ opt milioane de euro.

Reţeaua a comis peste 60 de furturi, în care au fost furate 130 de utilaje, a stabilit instrucţia. Faptele au fost comise în perioada 2008-2010, în nord-estul Franţei, în special în Bourgogne, pe Valea Ronului şi în Belgia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici