Mihail Gorbaciov afirmă că George Bush îl avertizase despre pregătirea puciului din 1991

Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, a mărturisit că omologul său american, George Bush, l-a informat în 1991 despre pregătirea unui puci împotriva sa, relatează AFP, citând un interviu publicat de cotidianul oficial Rosiiskaia Gazeta.

465 afișări
Imaginea articolului Mihail Gorbaciov afirmă că George Bush îl avertizase despre pregătirea puciului din 1991

Mihail Gorbaciov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În amplul interviu publicat cu câteva zile înainte de împlinirea a 20 de ani de la puciul eşuat al conservatorilor sovietici, Gorbaciov a fost întrebat despre zvonurile potrivit cărora Statele Unite l-ar fi avertizat, cu două luni înainte, despre pregătirea loviturii de stat, transmiţându-i inclusiv numele puciştilor.

"Bush m-a sunat. Avea informaţia de la primarul Moscovei, Gavriil Popov", a spus fostul lider sovietic.

"Credeam că trebuie să fie idioţi să rişte (...) Dar, din nefericire, au fost idioţi", a adăugat el, referindu-se la autorii loviturii de stat, care au încercat să preia puterea prin forţă, într-un moment în care preşedintele sovietic se afla în vacanţă în Crimeea.

"Iar noi am fost semiidioţi, inclusiv eu. Eram epuizat. Nu ar fi trebuit să plec în vacanţă. A fost o greşeală", a recunoscut Gorbaciov.

Susţinuţi de directorul KGB, Vladimir Kriucikov, şi de ministrul Apărării, Dmitri Iazov, puciştii au afirmat că preşedintele era "incapabil să-şi asume funcţia, din motive de sănătate". Ulterior, ei au proclamat stare de urgenţă pentru şase luni şi au anunţat reinstaurarea cenzurii, trimiţând tancurile în capitala rusă.

Lovitura de stat a eşuat, iar puciştii au fost arestaţi după trei zile, însă evenimentele au avut un impact decisiv asupra sorţii Uniunii Sovietice, slăbită deja de tendinţe de autonomie în republicile sovietice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici