Mihail Saakaşvili se confruntă cu cinci contracandidaţi la alegerile de sâmbătă

Preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, se confruntă cu cinci contracandidaţi la alegerile prezidenţiale anticipate programate pentru sâmbătă.

1 afișare
Imaginea articolului Mihail Saakaşvili se confruntă cu cinci contracandidaţi la alegerile de sâmbătă

Mihail Saakaşvili se confruntă cu cinci contracandidaţi la alegerile de sâmbătă

LEVAN GACECILADZE, în vârstă de 43 de ani, deputat şi om de afaceri, este puţin cunoscut marelui public, însă candidatura lui este susţinută de nouă dintre cele zece partide care au participat la manifestaţiile antiguvernamentale din noiembrie.

Fost aliat al lui Saakaşvili, Gaceciladze consideră că "preşedinţia nu reprezintă un scop în sine" şi promite să transforme regimul într-o republică parlamentară, denunţând deriva autoritară a preşedintelui în exerciţiu.

DAVID GAMKRELIDZE, în vârstă de 43 de ani, este deputat şi lider al Noului Partid al Drepturilor. Mişcarea sa nu a participat la manifestaţiile din noiembrie şi nici la "revoluţia trandafirilor" din 2003, în urma căreia a ajuns la putere Saakaşvili.

Partidul său este singura mişcare "nerevoluţionară" care a depăşit pragul electoral de 7 la sută la alegerile legislative din 2004, iar punctul său de vedere este luat în considerare de mediile politice occidentale.

Gamkrelidze consideră că "sistemul prezidenţial a eşuat în Georgia, toţi preşedinţii dovedind înclinaţii pentru autoritarism".

În cazul în care va fi ales, el intenţionează să le propună georgienilor să aleagă între o monarhie constituţională, în care patriarhul Ilia ar urma să joace un rol important, şi o republică parlamentară.

ŞALVA NATELAŞVILI, în vârstă de 49 de ani, fondator, în 1995, al partidului laburist, cunoscut pentru poziţia populistă. Opozant al fostului preşedinte Eduard Şevardnadze, l-a susţinut totuşi pe acesta în timpul revoluţiei din 2003 şi este un critic al lui Saakaşvili. După ce a lucrat în cadrul Parchetului, Natelaşvili a fost deputat între 1992 şi 1999 şi este unul dintre autorii Constituţiei georgiene.

În data de 8 noiembrie, după manifestaţiile antiprezidenţiale, a fost acuzat de spionaj în favoarea Moscovei. După trei zile, acuzaţiile formulate împotriva lui au fost retrase, iar preşedintele a autorizat participarea sa la alegeri.

GHIORGHI MAISAŞVILI, în vârstă de 45 de ani, economist şi fost aliat al lui Saakaşvili, este licenţial al Universităţii Harvard. Între 1997 şi 2001 a lucrat la Enron, unde a condus departamentul de analiză a riscurilor.

El a revenit în Georgia înaintea "revoluţiei trandafirilor" şi a devenit consilier economic al lui Saakaşvili, funcţie din care s-a retras după scurt timp. În iulie 2007, a fondat Partidul Viitorului.

IRINA SARIŞVILI - CEANTURIA, în vârstă de 44 de ani, este filolog şi singurul candidat prorus şi anti-NATO.

Ea este apropiată de fostul comandant al serviciilor de securitate georgiene Igor Ghiorgadze, refugiat în Rusia şi acuzat de autorităţile georgiene că ar fi agent al Kremlinului. Văduvă a omului politic georgian Ghiroghi Ceanturia, ea a luat parte la manifestaţiile antisovietice de la sfârşitul anilor '80.

În timpul "revoluţiei trandafirilor", ea i-a cerut lui Şevardnadze să reprime manifestaţiile, iar după revoluţie a înfiinţat o organizaţie neguvernamentală care luptă împotriva lui Saakaşvili.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici