Mii de germani au protestat împotriva extinderii unei mine de cărbune. Germania încearcă să reducă dependenţa faţă de Rusia

  • Mii de oameni au protestat sâmbătă împotriva planurilor de a dărâma un sat din vestul Germaniei pentru a extinde o mină de cărbune care, potrivit activiştilor de mediu, ar trebui închisă, nu extinsă.
  • Agenţia germană de ştiri dpa a citat poliţia care a declarat că demonstraţia din Luetzerath, la aproximativ 40 de kilometri vest de Köln, s-a desfăşurat în mod paşnic. Aproximativ 2.000 de persoane au participat, potrivit dpa.
2683 afișări
Imaginea articolului Mii de germani au protestat împotriva extinderii unei mine de cărbune. Germania încearcă să reducă dependenţa faţă de Rusia

Sursa foto: AP

Manifestaţia a avut loc la câteva săptămâni după ce ultimul fermier din sat şi-a vândut proprietatea companiei de utilităţi RWE, după ce a pierdut un proces împotriva evacuării sale. Satul este încă locuit de activişti, dintre care unii au construit case în copaci în încercarea de a opri extinderea minei Garzweiler din apropiere, scrie AP.

Activiştii pentru protecţia climei susţin că satul şi altele din apropiere nu ar trebui să fie demolate, deoarece arderea cărbunelui care se află încă în sol subminează eforturile Germaniei de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Printre participanţii la protest s-a numărat şi Ilyess El Kortbi, un activist pentru climă din Ucraina, care a criticat Germania deoarece continuă să cumpere cărbune, petrol şi gaze din Rusia, argumentând că acest lucru ajută la finanţarea războiului distructiv al Rusiei împotriva ţării sale.

Unii oficiali germani au replicat că, pentru a reduce pe termen scurt importurile de combustibili fosili din Rusia, Germania trebuie să se bazeze pe alte surse de energie, inclusiv pe cărbunele lignit extras la Garzweiler.

Centralele electrice pe bază de cărbune din apropierea minei se numără printre cei mai mari emiţători de dioxid de carbon din Uniunea Europeană, principalul gaz cu efect de seră.

Sondajele de opinie recente arată o creştere semnificativă a sprijinului electoratului pentru partidul ecologist Verzii înainte de alegerile regionale de luna viitoare din Renania de Nord-Westfalia, unde se află mina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici