Mii de persoane au comemorat 50 de ani de la reprimarea protestatarilor americani pe podul din Selma

Mii de persoane s-au reunit duminică pe podul Edmund Pettus din Selma, în statul american Alabama, pentru a comemora confruntarea sângeroasă din urmă cu 50 de ani între poliţie şi protestatarii paşnici care cereau drepturi civice pentru persoanele de culoare, relatează AP.

188 afișări
Imaginea articolului Mii de persoane au comemorat 50 de ani de la reprimarea protestatarilor americani pe podul din Selma

Mii de persoane au comemorat 50 de ani de la reprimarea protestatarilor americani pe podul din Selma (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Poliţia a anunţat că zeci de mii de persoane au asistat la cele câteva evenimente care au comemorat acest moment.

William Baldwin, în vârstă de 69 de ani, din Montgomery, şi-a adus cei doi nepoţi, în vârstă de 11 şi, respectiv 15 ani, pe pod, duminică, pentru a-i familiariza cu marşul istoric la care el însuşi a participat în urmă cu jumătate de secol.

Unii dintre participanţi au intonat imnuri, în timp ce alţii au purtat pancarte pe care se putea citi "Vieţile persoanelor de culoare contează, toate vieţile contează".

La 7 martie 1965, poliţia a intervenit în forţă cu gaze lacrimogene împotriva participanţilor la un marş pe podul din Selma, iar aceste violenţe au şocat ţara. Atacul a contribuit la elaborarea legii privind dreptul la vot, mai târziu în cursul aceluiaşi an.

Secretarul Justiţiei, Eric Holder, a trasat o paralelă între evenimentele din 1965 şi ce se întâmplă în prezent, dar fără să fie foarte explicit. El a subliniat că marşul din "Duminica Sângeroasă" a fost motivat de împuşcarea mortală a activistului Jimmie Lee Jackson, "un tânăr de culoare neînarmat".

Duminică dimineaţa, oficialii din Selma i-au adus un omagiu preşedintelui Lyndon Johnson pentru legea privind dreptul de vot. Atacul asupra demonstranţilor a precedat un marş de la Selma la Montgomery, care a avut loc după două săptămâni, în 1965.

Comemorarea marşului de la Selma la Montgomery urmează să înceapă luni şi va culmina cu un miting, organizat vineri după-amiază, la Capitoliul din Alabama.

Sâmbătă, Obama s-a alăturat activiştilor pentru drepturile civile pe pod şi a vorbit despre progresul relaţiilor interrasiale. El a menţionat recentele confruntări între cetăţeni şi forţele de ordine din cauza uciderii de către poliţie a unor tineri de culoare şi a tacticilor forţelor de securitate faţă de minorităţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici