Milioane de exemplare ale unui ziar chinez au fost retrase după ce numele lui Xi Jinping a fost omis

China a retras milioane de exemplare ale ziarului de mare tiraj People's Daily de pe piaţă pentru că numele lui Xi Jinping a fost omis dintr-un comentariu despre necesitatea unităţii naţionale, au declarat surse pentru Radio Free Asia.

1235 afișări
Imaginea articolului Milioane de exemplare ale unui ziar chinez au fost retrase după ce numele lui Xi Jinping a fost omis

Milioane de exemplare ale unui ziar chinez au fost retrase după ce numele lui Xi Jinping a fost omis

Comentariul de la pagina 5, intitulat "Unitatea şi lupta sunt singura cale pentru ca poporul chinez să forjeze o întreprindere istorică", a relatat realizările Chinei sub conducerea lui Xi.

Dar într-o frază, după cuvântul "tovarăş" nu a fost inclus numele lui Xi, potrivit unor fotografii ale articolului consultate de RFA.

Astfel, textul suna astfel: "Guvernul central cu tovarăşul în centru evaluează situaţia". În ediţia online textul a fost corectat: "Guvernul central cu tovarăşul Xi Jinping în centru evaluează situaţia".

În pofida ordinelor severe ale autorităţilor de a păstra confidenţialitatea retragerii, un anunţ intern privind eroarea de editare a fost divulgat la câteva ore după ce a fost publicat. Avizul a ordonat oprirea livrărilor ulterioare ale ediţiei din 30 martie la chioşcurile de ziare şi retragerea imediată a aproximativ 3 milioane de exemplare deja trimise.

Eroarea a făcut ca întregul aparat de propagandă oficială să fie paralizat de teama privind posibilele repercusiuni. 

Versiunea finală a oricărui articol din presa oficială chineză ar trebui să treacă prin cinci sau şase runde de editare înainte de a fi publicat, dar nimeni nu pare să fi sesizat eroarea. În China, relatările din presa oficială respectă reguli stricte în ceea ce priveşte numele, titlurile şi poziţiile oficialilor.

Raportarea despre liderii de stat este considerată o sarcină politică, iar orice greşeală care raportează numele sau poziţiile acestora este considerată un incident politic. În timpul fostului preşedinte Mao Zedong, astfel de erori au dus chiar la acuzaţii de infracţiuni contrarevoluţionare şi sancţiuni grele.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici