Ministru de Externe: China ar putea ataca Taiwanul în 2027

Taiwanul susţine că mai sunt patru ani până la o posibilă invazie şi vrea să se asigure că are tot sprijinul occidentului garantat.

929 afișări
Imaginea articolului Ministru de Externe: China ar putea ataca Taiwanul în 2027

Ministrul de Externe al Taiwanului a declarat că Republica Chineză se pregăteşte pentru  un posibil conflict cu Republica Populară Chineză.

Invazia ar urma să aibă loc în 2027, atunci când regimul comunist de la Beijing va avea capacităţi militare pregătite pentru a ocupa insula cu succes.

Vorbind la emisiunea LBC Tonight cu Andrew Marr, Joseph Wu a spus: „Luăm foarte în serios ameninţarea militară chineză... Cred că 2027 este anul la care trebuie să fim serioşi”.

Serviciile de informaţii americane consideră că Xi Jinping , liderul Chinei, a ordonat ca armata ţării să fie pregătită până în 2027 pentru anexarea Taiwanului.

Wu a făcut o analogie între China şi Rusia, spunând că lumea nu a luat deloc în serios poziţiile agresive ale Rusiei în trecut. 

„Nu am împiedicat Rusia să anexeze Crimeea. Şi ruşii au fost încurajaţi să meargă înainte şi să iniţieze un război împotriva Ucrainei.

Nu am împiedicat China să impună legea securităţii naţionale în Hong Kong (când Beijingul a trimis trupe să reprime protestele pro-democratice cu brutalitate). Şi oamenii se întrebau: Taiwanul va fi următorul? Acum Taiwanul simte toată această presiune că va fi următorul”.

China consideră Taiwan, o republică democratică şi autonomă, ca pe o provincie care trebuie reunită cu continentul.

De când a venit la putere în 2012, Xi a subliniat că problema Taiwanului „nu poate fi transmisă din generaţie în generaţie”.

Vineri, ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, a declarat că ambele maluri ale strâmtorii Taiwan aparţin Chinei şi că „cei care se joacă cu focul asupra Taiwanului vor fi în cele din urmă arşi”.

Unii oficiali americani cred că un conflict poate veni mai devreme. În ianuarie, generalul Mike Minihan, un fost comandant adjunct al comandamentului SUA Indo-Pacific, a spus că „instinctul” lui îi spune că tinerii americani se vor lupta în 2025, în Marea Chinei de Sud.

Într-un interviu acordat marţi pentru The Guardian, ministrul de Externe al Regatului Unit, James Cleverly, a spus că Regatul Unit nu trebuie să „dea obloanele jos”  în relaţia cu China. Însă parlamentarii de pe ambele maluri ale Atlanticului, şi din Congresul american şi din Parlamentul britanic, devin din ce în ce mai preocupaţi de ameninţarea pe care o reprezintă China pentru securitatea regională şi globală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici