Ministrul de Externe Bogdan Aurescu vrea includerea României în Programul Visa Waiver

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a discutat, marţi, în timpul unei vizite pe care o face în SUA, cu Alejandro Mayorkas, secretarul pentru securitate internă, despre includerea României în Programul Visa Waiver şi demersurile care urmează să fie efectuate pentru atingerea acestui obiectiv.

1149 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Externe Bogdan Aurescu vrea includerea României în Programul Visa Waiver

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu vrea includerea României în Programul Visa Waiver

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, Bogdan Aurescu a arătat că includerea României în programul Visa Waiver este aşteptată de cetăţenii români, fiind vorba „de un obiectiv comun, inclus în Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI din 2011 şi reconfirmat în toate discuţiile pe care România le-a avut la cel mai înalt nivel cu autorităţile SUA în ultimii ani”.

La rândul său, secretarul de stat Mayorkas a reconfirmat că pentru SUA includerea României în Program reprezintă o prioritate şi a anunţat că va coopera cu partea română pentru obţinerea de progrese în acest dosar.

Cei doi oficiali au stabilit ca grupul de lucru bilateral pe acest subiect să aibă reuniuni mai frecvente pe componentele dosarului.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a arătat interesul părţii române de a stabili şi implementa o foaie de parcurs şi de a continua discuţiile aplicate în scopul clarificării setului de motive care au stat la baza respingerii, în ultimii ani, a cererilor de viză ale cetăţenilor români, „ducând la o rată de refuz în jurul valorii de 10% în anul fiscal american 2020 - rata de refuz sub 3% fiind ultimul criteriu care mai trebuie îndeplinit de România pentru a accede în program”.

„Secretarul Mayorkas a salutat şi acceptat propunerea avansată de ministrul român al afacerilor externe privind campania comună de comunicare publică şi a arătat că grupul de lucru bilateral care gestionează această temă trebuie să trateze realizarea acestei campanii cu maximă prioritate”, a mai transmis MAE.

Tema includerii României în Visa Waiver a fost abordată pe larg de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu şi în cadrul consultărilor politice purtate cu secretarul de stat al SUA, Antony #Blinken, la 8 noiembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici