Ministrul francez al Culturii, implicat într-un scandal sexual - VIDEO

Ministrul francez al Culturii, Frederic Mitterrand, a respins joi orice fel de acuzaţie referitoare la "apologia turismului sexual" şi a practicilor de pedofilie, fiind ţinta unor atacuri a unei părţi a clasei politice.

25 afișări
Imaginea articolului Ministrul francez al Culturii, implicat într-un scandal sexual - VIDEO

Ministrul francez al Culturii, implicat într-un scandal sexual (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acesta nu este, în nici un caz, o apologie a turismului sexual, chiar dacă unul dintre capitole este exact o traversare a acestui infern, cu (întreaga) fascinaţie pe care o poate genera", a declarat Mitterrand pentru postul de televiziune TF1, făcând referire la volumul său intitulat "Viaţa grea", publicat în 2005, care de două zile a generat o ofensivă a extremei-drepte şi a Partidului Socialist.

"Nu este vorba despre o apologie adusă pedofiliei şi relaţiilor cu băieţi tineri", a adăugat Frederic Mitterrand, în vârstă de 62 de ani, care într-un capitol al cărţii sale relatează la persoana întâi experienţele de turism sexual cu "băieţi" în Thailanda. Ministrul a precizat că opera "nu este în totalitate o relatare autobiografică".

"Condamn turismul sexual care este ruşinos, condamn pedofilia la care nu am participat niciodată în nici un fel", a afirmat nepotul fostului preşedinte socialist Francois Mitterrand, care s-a alăturat în iunie echipei guvernamentale.

Mitterrand a precizat că nu a intenţionat "niciodată" să demisioneze.

"Nu voi alătura mârşăvia la nedreptatea tratamentului la care am fost supus", a precizat ministrul, care recunoaşte că este homosexual. Precizând că a fost primit "în audienţă" de către Nicolas Sarkozy, el a declarat că preşedintele "i-a confirmat încrederea".

Ministrul Culturii a făcut declaraţii în cadrul jurnalului principalului post de televiziune francez după ce formaţiunea Frontul Naţional şi Partidul Socialist i-au cerut să-şi dea demisia. Polemia a divizat stânga şi a pus dreapta într-o situaţie stânjenitoare, anumiţi membri ai Guvernului cerând ministrului să dea explicaţii.

Extrema-dreaptă a calificat prezenţa lui Frederic Mitterrand în Guvern drept "o pată de neşters" şi i-a cerut să demisioneze.

Arestarea în Elveţia a lui Roman Polanski a dat naştere la primele critici, după ce ministrul Culturii a intervenit pentru a-l susţine pe cineastul franco-polonez, acuzat de justiţia americană de "relaţii sexuale" cu o minoră de 13 ani.

Partidul Socialist nu a ezitat să reacţioneze. "Declaraţii şocante", "pledoarie pentru exploatarea sexuală": aripa tânără socialistă îşi manfiestă nemulţumirea şi cere demisia unui ministru a cărui intrare în Guvern, numai cu ajutorul numelui de familie, a reprezentat o victorie politică pentru Nicolas Sarkozy.

"Problema stringentă este de a şti dacă Frederic Mitterrand va demisiona sau nu", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al PS, Benoit Hamon.

Refuzând "amalgamurile", primarul socialist al Parisului, Bertrand Delanoe, care nu ascunde faptul că este homosexual, a denunţat pe blogul său "dezinformările" şi "laşitatea", invitând să fie citită opera vizată, înainte de a-l condamna pe autor. Ministrul a primit şi sprijinul eurodeputatului Daniel Cohn-Bendit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici