Ministrul german al Educaţiei şi-ar putea pierde titlul de doctor

Universitatea din Dusseldorf a anunţat marţi că a iniţiat o procedură care s-ar putea solda cu retragerea titlului de "doctor" ministrului german al Educaţiei, Annette Schavan, apropiat al cancelarului Angela Merkel, acuzată de plagiat în teza sa de doctorat din 1980.

1500 afișări
Imaginea articolului Ministrul german al Educaţiei şi-ar putea pierde titlul de doctor

Annette Schavan (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Consiliul Facultăţii a decis cu 14 voturi pentru şi o abţinere, iniţierea procedurii de verificare a acuzaţiilor de "înşelăciune", aduse ministrului conservator, care a susţinut în 1980 o teză cu tema "Persoană şi conştiinţă".

Schavan a respins în repetate rânduri acuzaţiile. Preşedintele Consiliului Faculăţii a subliniat totodată că "rezultatul procedurii este deschis şi ar putea foarte bine, în cele din urmă, să se considere că nu există suficiente dovezi".

Ministrul solicitase o primă comisie care viza posibilitatea deschiderii unei asemenea proceduri. Această comisie a pronunţat, în mai, un răspuns favorabil.

Decizia este o lovitură dură pentru prietena Angelei Merkel, scandal care îi slăbeşte reputaţia, cu atât mai mult cu cât aceasta deţine din 2005 portofoliul de ministru al Educaţiei şi Cercetării, din timpul primului guvern Merkel.

Potrivit săptămânalului Der Spiegel, Merkel şi-a susţinut ministrul şi a exclus posiblitatea înlăturării din funcţie.

Titlul de "Doktor" are o mare importanţă socială în Germania, şi orice abuz este pasibil de amendă.

În 2011, două scandaluri similare au izbucnit în Germania, printre care cel al Ministrului Apărării la acea vreme, Karl-Theodor zu Guttenberg, care i-a adus, în martie, demisia.

Fiind o figură centrală în guvernului Merkel, cancelarul l-a susţinut până la capăt, insă, cu toate acestea, titlul i-a fost retras.

Aceeaşi soartă a avut-o, trei luni mai târziu, europarlamentarul liberal (FDP), Silvana Koch-Mehrin, care şi-a dat demisia din postul de vice-preşedinte al Parlamentului European şi preşedinte al grupului FDP în PE, cu puţin timp înainte de a-i fi retras titlul de doctor.

De fiecare dată, acuzaţiile au fost lansate pe site-uri de pe Internet. În ceea ce priveşte cazul din prezent, în teza ministrului Educaţiei Schavan, 92 de paragrafe din cele 350 de pagini sunt considerate suspecte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici