Ministrul german de Externe îl mustră pe Viktor Orban: nu avem timp pentru jocuri

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, l-a îndemnat, marţi, pe premierul Ungariei, Viktor Orbán, să renunţe la veto-ul privind lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE şi aprobarea de noi fonduri pentru Kiev.

1133 afișări
Imaginea articolului Ministrul german de Externe îl mustră pe Viktor Orban: nu avem timp pentru jocuri

Annalena Baerbock a reacţionat la ultima ameninţare lansată luni de Orbán. Liderul de la Budapesta i-a scris preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, pentru a-i cere să retragă două decizii importante pentru Ucraina de pe ordinea de zi a summitului liderilor UE de săptămâna viitoare, potrivit Politico.

"Nu avem timp pentru jocuri în acest moment", a declarat Baerbock la Ljubljana. "Dacă ne aflăm într-o situaţie în care pacea în Europa este atacată, atunci trebuie să facem tot ceea ce putem în fiecare zi şi în fiecare oră pentru a ne proteja oamenii, şi cu atât mai mult oamenii din Ucraina, în cel mai bun mod posibil".

Uniunea Europeană intenţionează să aprobe lansarea discuţiilor privind extinderea şi oferirea unui sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul summitului din 14-15 decembrie. Însă aceste măsuri necesită unanimitatea celor 27 de lideri UE, ceea ce îi permite lui Orbán să ameninţe cu dreptul de veto.

Diplomaţii europeni cred că Viktor Orban încearcă să şantajeze Bruxellesul, cu scopul de a debloca peste 13 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria, care au fost reţinute din cauza preocupărilor legate de statul de drept.

Cu toate acestea, Baerbock a promis că UE va face "tot ce îi stă în putinţă pentru a se asigura că Ucraina face următorul pas în negocierile de aderare".

Ministrul sloven de Externe, Tanja Fajon, l-a criticat, de asemenea, pe Orbán în timpul conferinţei de presă: "Nu accept şantajul", a spus ea, adăugând că ţările care au făcut eforturi de reformă pentru a deveni membre ale UE "nu trebuie să devină victime ale politicii naţionale".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici