Ministrul israelian al Apărării i-a prezentat scuze lui John Kerry

Ministrul israelian al Apărării Moshe Yaalon i-a prezentat scuze, marţi seara, secretarului american de Stat John Kerry, după ce a lansat un atac personal virulent împotriva lui.

653 afișări
Imaginea articolului Ministrul israelian al Apărării i-a prezentat scuze lui John Kerry

John Kerry (Imgine: Mediafax Foto/AFP)

Yaalon, citat într-un comunicat, a afirmat că nu a avut "nicio intenţie de a-l jigni pe secretarul (american) de Stat şi că îi prezintă scuze, dacă a fost rănit de afirmaţiile atribuite ministrului Apărării".

"Israelul şi Statele Unite au un obiectiv comun de a înregistra progrese în negocierile de pace dintre Israel şi palestinieni, mediate de John Kerry. Apreciem multiplele eforturi depuse de Kerry pentru atingerea acestui scop", adaugă Yaalon.

Ministrul israelian a prezentat aceste scuze după ce criticile sale au declanşat un conflict diplomatic între Israel şi Statele Unite, aliatul strategic al Ierusalimului.

În conversaţii private cu oficiali israelieni şi americani, dezvăluite marţi de cotidianul Yediot Aharonot, ministrul israelian al Apărării afirmase: "Secretarul de Stat John Kerry - care a venit aici determinat şi animat de o obsesie de neînţeles şi de un fel de mesianism - nu poate înţelege nimic despre conflictul cu palestinienii".

"Singurul lucru care ne-ar putea salva ar fi ca John Kerry să câştige Premiul Nobel pentru Pace şi să ne lase în pace", a continuat Yaalon cu ironie.

Departamentul de Stat american a calificat drept "ofensatoare" criticile lui Yaalon, în contextul în care şeful diplomaţiei americane depune, începând din iulie, eforturi pentru încheierea unui acord de pace între Israel şi palestinieni.

Casa Albă a reacţionat cu fermitate şi a denunţat afirmaţiile lui Yaalon ca fiind "şocante şi deplasate".

"Sperăm că premierul (israelian Benjamin Netanyahu) va soluţiona acest caz, exprimându-şi public dezacordul faţă de afirmaţiile la adresa secretarului (american de Stat John) Kerry", a declarat un oficial american de rang înalt, sub protecţia anonimatului.

Potrivit postului public de radio, Yaalon şi-a prezentat public scuzele, marţi seara, după o întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici