Mogherini a transmis condoleanţe pentru decesul marinarului român în urma atacului armat din Libia

Ministrul Bogdan Aurescu şi Înaltul Reprezentant UE Federica Mogherini au abordat, într-o convorbire telefonică avută marţi, incidentul în care un marinar român a fost ucis în urma atacului armat din portul libian Derna, oficialul european transmiţând condoleanţe pentru decesul cetăţeanului român.

218 afișări
Imaginea articolului Mogherini a transmis condoleanţe pentru decesul marinarului român în urma atacului armat din Libia

Federica Mogherini (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut marţi o convorbire telefonică cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate. Cu acest prilej, au fost abordate incidentul recent în care un cetăţean român a fost ucis în urma unui atac armat care a vizat petrolierul Araevo, în portul libian Derna, precum şi ultimele evoluţii politico-militare şi de securitate din Libia.

"Bogdan Aurescu a prezentat circumstanţele în care s-a produs tragicul incident care a condus la decesul cetăţeanului român, pe baza datelor aflate la dispoziţia MAE român, şi demersurile efectuate de diplomaţia română. A arătat, totodată, că România monitorizează cu atenţie evoluţiile în acest caz şi că a solicitat oficial autorităţilor libiene clarificări. Înaltul Reprezentant al UE a transmis condoleanţe şefului diplomaţiei române pentru decesul cetăţeanului român", menţionează sursa citată.

Bogdan Aurescu şi Federica Mogherini au avut, de asemenea, în context, un schimb de opinii asupra evoluţiilor politice şi de securitate din Libia, convenind asupra necesităţii susţinerii unei implicări active a Uniunii Europene în eforturile internaţionale de stabilizare şi normalizare a situaţiei din această ţară, precizează MAE.

MAE a precizat, într-un comunicat de marţi, că monitorizează cu atenţie situaţia provocată de atacul armat din Libia, din seara zilei de 4 ianuarie, asupra petrolierului Araevo, soldat cu moartea unui cetăţean român, membru al echipajului navei.

În cursul zilei de 5 ianuarie, MAE a cerut informaţii autorităţilor libiene, prin intermediul Ambasadei României în Libia (relocată la Tunis), respectiv prin contactarea Ambasadei Libiei la Bucureşti.

În continuarea demersurilor, MAE l-a convocat, în data de 6 ianuarie, la sediul ministerului, pe însărcinatul cu afaceri a.i. libian în România, în vederea clarificării circumstanţelor în care a avut loc atacul armat asupra petrolierului Araevo, în urma căruia un cetăţean român şi-a pierdut viaţa. Acesta a arătat că va informa partea română de îndată ce va primi date suplimentare din partea MAE libian, conform sursei citate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici