Moldova se teme că preţurile gazelor vor conduce la o prăbuşire a economiei

Economia deja zdruncinată a Moldovei s-ar putea confrunta cu un dublu şoc al întreruperii gazului rusesc şi al preţurilor „extraordinar de ridicate” la energie, în timp ce cea mai săracă naţiune din Europa se pregăteşte pentru iarnă, a spus premierul ţării, potrivit Bloomberg.

238 afișări
Imaginea articolului Moldova se teme că preţurile gazelor vor conduce la o prăbuşire a economiei

Prim-ministrul Natalia Gavriliţă a declarat că naţiunea de 2,6 milioane de locuitori se pregăteşte pentru toate scenariile posibile, cu inflaţia anuală depăşind 30% şi un termen limită stabilit la 1 octombrie pentru a negocia o rambursare a datoriei cu Gazprom PJSC din Rusia -- în ciuda contractului de cinci ani al Republicii Moldova cu gigantul rus.

Fără niciun progres în discuţii -- guvernul preşedintelui Vladimir Putin întorcându-se asupra Moldovei de când a ales-o ca preşedinte pe Maia Sandu în urmă cu doi ani -- o întrerupere completă a livrărilor de gaze pare a fi deja pregătită la orizont.

„Chiar dacă Gazprom continuă livrările, mai trebuie să reducem consumul pentru că preţurile sunt foarte, foarte mari”, a spus Gavriliţa, într-un interviu acordat marţi la Bucureşti. Creşterea preţurilor este o „anomalie” pentru vară, a spus ea, „şi nu ştim cât de mult vor continua să crească în timpul iernii”.

Moldova a insistat asupra ambiţiilor de aderare la Uniunea Europeană. Liderii UE au acceptat în iunie atât Ucraina, cât şi Moldova drept candidaţi la aderare, ca parte a unui proces accelerat.

Guvernul a luat o serie de măsuri pentru a uşura povara, trecând sistemul de încălzire din capitala Chişinău de la gaze la păcură şi vizând o reducere a consumului cu 15%. Guvernul lui Gavriliţă a deschis discuţiile cu Romania în scopul unor potenţiale livrari de gaze la un preţ accesibil.

Relaţiile Moldovei cu Moscova s-au înrăutăţit chiar înainte de conflictul din Ucraina, fosta republică sovietică riscând să fie atrasă într-un conflict mai larg -- în special din cauza separatiştilor ruşi din Transnistria.

Gavriliţă a spus că discuţiile s-au intensificat cu autorităţile autoproclamate din Transnistria, în virtutea păstrării „păcii şi stabilităţii din ţară”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici