Mongolia se oferă ca mediator între SUA şi Coreea de Nord

Mongolia s-a oferit să fie mediator între SUA şi Coreea de Nord, datorită bunelor ei relaţii cu ambele state, iar secretarul de Stat Hillary Clinton şi-a manifestat interesul în acest sens, a declarat ministrul mongol de Externe, Sukhbaatar Batbold, citat de Washington Times, în ediţia electronică.

21 afișări
Imaginea articolului Mongolia se oferă ca mediator între SUA şi Coreea de Nord

Clădirea Parlamentului mongolez - Ulan Bator (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu ocazia vizitei efectuate în această săptămână la Washington, Sukhbaatar Batbold a afirmat că ţara sa ar putea aranja şi găzdui o întâlnire între oficialii americani şi cei nord-coreeni pentru a discuta pe orice temă doresc. Printre subiectele de interes maxim figurează programul nuclear al Phenianului şi condamnarea a doi reporteri americani arestaţi în apropiere de frontiera dintre China şi Coreea de Nord la 12 ani de muncă silnică.

"Mongolia a păstrat legături foarte strânse cu Coreea de Nord" deoarece în timpul Războiului Rece Mongolia a fost stat comunist, a precizat ministrul. "Am organizat întâlniri între Coreea de Nord şi Japonia şi am fi bucuroşi să continuăm în această direcţie".

El a afirmat că i-a împărtăşit această idee lui Clinton, cu ocazia discuţiilor purtate, marţi, la Departamentul de Stat, şi că "aceasta a fost foarte interesată". "Am dori să păstrăm deschis acest canal şi să contribuim la acest proces", a declarat el, adăugând: "am fi în postura de a oferi contacte şi un plan de atac acestor întâlniri".

Oficialii departamentului de Stat au refuzat să comenteze pe tema unui eventual rol mediator al Mongoliei între SUA şi Coreea de Nord, dar au precizat că Hillary Clinton şi-a exprimat aprecierea pentru contribuţia Mongoliei cu trupe în Irak şi Afganistan. "Suntem foarte hotărâţi să suţinem guvernul şi poporul Mongoliei atunci când caută ajutor pentru dezvoltare, continuă procesul de democratizare şi întind mâna către restul lumii", a spus secretarul de stat al SUA.

Mongolia, o ţară cu puţin mai mare decât Alaska şi cu o populaţie mai mică de trei milioane de persoane, este înghesuită între China şi Rusia. Mongolia se străduieşte să menţină bune relaţii cu cei doi puternici vecini ai ei, dar doreşte totodată să fie şi amicul Washingtonului şi să beneficieze de ajutorul extern american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici