Moscova apreciază că referendumurile din Găgăuzia, desfăşurate în februarie, sunt "absolut oportune"

Preşedintele Comitetului pentru probleme CSI şi relaţii cu diaspora din cadrul Dumei de Stat, Leonid Sluţki, a declarat în cadrul unei întâlniri, la Moscova, cu başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, că Rusia aprobă referendumurile din regiunea autonomă şi le consideră "absolut oportune".

929 afișări
Imaginea articolului Moscova apreciază că referendumurile din Găgăuzia, desfăşurate în februarie, sunt "absolut oportune"

Moscova apreciază că referendumurile din Găgăuzia, desfăşurate în februarie, sunt "absolut oportune" (Imagine: Shutterstock)

"Apreciem colaborarea dintre Găgăuzia şi Rusia şi intenţionăm să o dezvoltăm", a declarat Sluţki, citat într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al Dumei de Stat.

"Considerăm că referendumurile care au avut loc în Găgăuzia, pe 2 februarie, sunt absolut oportune şi vrem să ne exprimăm aprobarea faţă de modul în care au fost formulate întrebările în cadrul acestor plebiscite", a adăugat el.

Sluţki a apreciat că rata de participare mare la referendum "demonstrează maturitatea sistemului politic al Găgăuziei şi oportunitatea deciziilor luate de regiunea autonomă". De asemenea, el a subliniat că Rusia este pregătită să consolideze relaţiile cu Găgăuzia şi să-i ofere susţinerea necesară.

La rândul său, Formuzal a propus deschiderea unui consulat al Rusiei în oraşul Comrat şi promis că Găgăuzia va garanta companiilor ruse o scutire de impozite pe termen de cinci ani.

Recent, başcanul Găgăuziei a declarat pentru cotidianul moscovit "Nezavisimaia Gazeta" că situaţia din autonomie este tensionată, dupa ce liderii găgăuzi au salutat anexarea peninsulei Crimeea la Rusia, iar în februarie, în cadrul unor referendumuri declarate ilegale de Chişinău, locuitorii Găgăuziei au optat pentru dreptul la autodeterminare şi integrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală dominată de Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici