Naufragiu economic. Prima ţară prăbuşită sub greutatea pandemiei: proteste de stradă, inflaţie majoră şi datorie de 170% din PIB

  • Libanul se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimele decenii
  • Autorităţile consideră că este cea mai mare ameninţare la adresa stabilităţii ţării de la războiul civil dintre anii 1975 şi 1990
  • Economiştii estimează o scădere cu 10% a PIB-ului Libanului în 2020 şi cu 6.3% în 2021
6705 afișări
Imaginea articolului Naufragiu economic. Prima ţară prăbuşită sub greutatea pandemiei: proteste de stradă, inflaţie majoră şi datorie de 170% din PIB

Naufragiu economic. Prima ţară prăbuşită sub greutatea pandemiei: proteste de stradă, inflaţie majoră şi datorie de 170% din PIB

Liban, ţară din Orientul Mijlociu cu ieşire la Marea Mediterană, aflată în vecinătatea Israelului, a Siriei şi a Iordaniei, se confruntă cu o puternică criză financiară. Guvernul de la Beirut a adoptat de urgenţă un plan economic de salvare, în încercarea de a evita un naufragiu total.
 
Adoptarea planului a venit dupa trei nopţi consecutive de violenţe în al doilea cel mai mare oraş al ţării, Tripoli, unde oamenii au ieşit pe străzi pentru a protesta. Ei sunt nemulţumiti de explozia inflaţiei şi de criza puternică de lichidităţi. Inflaţia a făcut ca un dolar să ajungă la 4.000 de lire libaneze, chiar dacă cursul oficial a rămas cel dinaintea crizei - 1.507 lire per dolar.
 
Autorităţile libaneze au anunţat încetarea plăţilor în luna martie şi au apelat la comunitatea internaţională pentru ajutor, dar conform presei internaţionale Libanul are nevoie de 80 de miliarde de dolari, dintre care 10-15 miliarde din finanţări externe, în următorii ani.
 
Criza iscată de pandemie a făcut ca 45% din populaţia ţării să ajungă la limita sărăciei.
 
Libanul a cerut sprijinul Fondului Monetar Internaţional pentru a se putea confrunta cu contracţia de 10% a PIB-ului prevăzută pentru 2020. Pentru 2021, economiştii estimează o scădere de 6.3%.
 
Liban, ţară cu 6.8 milioane locuitori, se bazează în cea mai mare proporţie pe industria serviciilor, 65% din populaţia capabilă de muncă activând în acest domeniu. 12% din populaţie lucrează în agricultură.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici