Naufragiul din largul arhipelagului Zanzibar, printre cele mai grave din Africa din ultimii zece ani: Aproximativ 200 de persoane au murit - VIDEO

Cel puţin 193 de persoane au murit în naufragiul unui feribot supraîncărcat care transporta, în noaptea de vineri spre sâmbătă, peste 800 de persoane între două insule turistice ale arhipelagului Zanzibar din Oceanul Indian.

372 afișări
Imaginea articolului Naufragiul din largul arhipelagului Zanzibar, printre cele mai grave din Africa din ultimii zece ani: Aproximativ 200 de persoane au murit - VIDEO

Naufragiul din largul arhipelagului Zanzibar, printre cele mai grave din Africa din ultimii zece ani: Aproximativ 200 de persoane au murit

Sâmbătă seara, în timp ce echipele de salvare au întrerupt căutările din cauza lăsării întunericului, Mohammed Aboud, ministrul pentru Situaţii de Urgenţă în această entitate semiautonomă a republicii Tanzania, a dezvăluit un bilanţ precedent de 190 de morţi.

Noul bilanţ de 193 de morţi, încă provizoriu, face din acest naufragiu unul dintre cele mai grave din Africa din ultimii zece ani.

"Este o mare tragedie pentru locuitorii din Zanzibar şi pentru tanzanieni în general", a declarat preşedintele Tanzaniei, Jakaya Kikwete. Şeful statului a anunţat trei zile de doliu naţional începând de duminică.

Potrivit lui Aboud, echipele de salvare au reuşit să salveze sâmbătă 612 persoane.

Aceste cifre arată că feribotul transporta mult mai multe persoane decât estimaseră iniţial autorităţile din Zanzibar. Acestea din urmă au anunţat sâmbătă că aproximativ 600 de pasageri se aflau la bordul unei ambarcaţiuni care făcea legătura între Unguja şi Pemba, cele două insule principale ale arhipelagului.

Numărul exact al persoanelor de la bordul unor astfel de ambarcaţiuni este adeseori dificil de stabilit în absenţa unui sistem fiabil de înregistrare a pasagerilor.

Potrivit unui jurnalist al AFP aflat la faţa locului, niciun străin nu a fost, până în acest moment, înregistrat printre morţi sau supravieţuitori.

La bordul feribotului se aflau în special locuitori din arhipelagul Zanzibar, între care numeroşi locuitori ai insulei Pemba, care se întorceau acasă după vacanţa de la sfâşitul Ramadanului.

Circumstanţele accidentului rămân neclare, dar autorităţile au sugerat că ambarcaţiunea era supraîncărcată. Potrivit lui Aboud, aceasta transporta şi o importantă cantitate de orez.

Sâmbătă, autorităţile din Zanzibar au trimis echipe de salvare în sprijinul marinei şi poliţiei, aflate la faţa locului. Au fost mobilizate inclusiv elicoptere.

Dar Ali Shante, un scafandru din cadrul echipelor de salvare, a declarat că salvatorii au ajuns după aproximativ cinci ore.

Feribotul MV Spice Islander a plecat în jurul orei 21.00 (21.00 ora României) din insula Unguja şi a naufragiat după patru sau cinci ore.

"Majoritatea oamenilor care au supravieţuit pluteau pe saltele, bucăţi de lemn, saci plini cu orez", a explicat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici