Negocierile pe tema Acordului nuclear iranian au fost suspendate în aşteptarea "deciziilor politice"

Negocierile dintre Iran şi marile puteri, inclusiv Statele Unite, pe tema relansării Acordului nuclear iranian au fost întrerupte vineri, pentru aproximativ o săptămână, iar delegaţiile vor prezenta stadiul discuţiilor şi aşteaptă decizii politice, informează cotidianul Le Figaro.

410 afișări
Imaginea articolului Negocierile pe tema Acordului nuclear iranian au fost suspendate în aşteptarea "deciziilor politice"

Negocierile pe tema Acordului nuclear iranian au fost suspendate în aşteptarea "deciziilor politice"

"Participanţii revin în propriile capitale pentru consultări şi directive, urmând ca negocierile să fie reluate săptămâna viitoare. De acum înainte se impun decizii politice", a declarat Enrique Mora, coordonatorul Uniunii Europene la negocierile de la Viena.

"După această perioadă intensă, toată lumea ştie că ajungem la etapa finală, care necesită decizii politice", au transmis, într-un comunicat comun, delegaţiile Franţei, Germaniei şi Marii Britanii.

"Procesul de negociere a ajuns într-un stadiu avansat", a afirmat, la rândul său, Mihail Ulianov, reprezentantul Rusiei.

"Există indicii că negocierile pot avea succes. Însă sunt necesare în continuare clarificări suplimentare şi angajamente din partea fiecărei părţi", a transmis Preşedinţia Franţei. Preşedintele Emmanuel Macron urmează să discute în următoarele zile cu omologul său din Iran, Ebrahim Raisi.

Luni, Iranul a semnalat că ar vrea negocieri directe cu Statele Unite, în contextul în care până acum formatul discuţiilor a fost multilateral. Washingtonul a semnalat intenţia de a participa la negocieri "urgente" cu Iranul. "Dar, din ceea ce ştim noi, Iranul nu a luat încă o decizie definitivă în acest sens", a declarat joi Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Administraţia de la Teheran a anunţat că este determinată să ajungă la o înţelegere pentru relansarea Acordului nuclear din 2015, dar Statele Unite au avertizat că actualele oportunităţi diplomatice nu vor exista la infinit. Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran s-au amplificat după ce fosta Administraţie Donald Trump a decis retragerea din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni împotriva Teheranului, suspectat că vrea să se doteze cu arme atomice.

Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015 (Planul Comun de Acţiune Complet, JCPOA). Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul. Preşedintele Joseph Biden a transmis că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
iran,
nuclear,
sua,
ue

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici