Netanyahu jură răzbunare pentru rachetele lansate din Liban spre Israel. Fabrici de arme şi tuneluri controlate de Hamas, lovite de aviaţia israeliană

  • Poliţia israeliană a fost filmată în timp ce bătea credincioşi musulmani la moscheea Al-Aqsa, pe durata Ramadanului
  • Hamas a atacat Israelul cu 34 de rachete lansate din Liban
  • Un înalt oficial Hezbollah a avertizat că orice violare a moscheii Al-Aqsa „va inflama întreaga regiune”
  • Premierul Benjamin Netanyahu spune că inamicii Israelului vor plăti după atacul de joi noapte cu rachetele trase din Liban.
2649 afișări
Imaginea articolului Netanyahu jură răzbunare pentru rachetele lansate din Liban spre Israel. Fabrici de arme şi tuneluri controlate de Hamas, lovite de aviaţia israeliană

IDF, Facebook

Israelienii şi palestinienii, din nou la război 

Armata israeliană a atacat Libanul şi Gaza, ca un act de răzbunare pentru atacurile cu rachete ale grupării islamiste Hamas.

Conflictul dintre Israel şi grupările palestiniene s-a reaprins pe fondul tensiunilor religioase din Ierusalim, după ce poliţia israeliană a coordonat o operaţiune de încetare a violenţelor din moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, dar situaţia a scăpat de sub control.

Poliţia israeliană a fost filmată în timp ce bătea credincioşi musulmani la moscheea Al-Aqsa, pe durata ciocnirilor violente

Explozii puternice au zguduit diferite zone din Gaza, în timp ce avioanele israeliene au lovit tuneluri, un tun anti-aerian şi fabrici de arme din fâşia de coastă controlată de gruparea Hamas.

Spre zori, armata israeliană a comunicat că a lovit şi ţinte Hamas din sudul Libanului, unde locuitorii din zona taberei de refugiaţi Rashidiyeh din apropierea oraşului Tir din sud au raportat trei explozii puternice.

„Condamnăm cu fermitate agresiunea sionistă flagrantă împotriva Libanului în vecinătatea Tirului în zorii zilei de astăzi”, au transmis reprezentanţii grupării Hamas.

Un membru al Apărării Civile a Libanului a spus că nu au fost victime, dar potrivit Reuters, atacul a provocat un crater. 

Armata israeliană a motivat atacul pentru că Hamas a atacat Israelul cu 34 de rachete ce au fost lansate din Liban, dintre care 25 au fost interceptate de sistemele de apărare aeriană.

Este cel mai grav atac cu rachete din anul 2006 încoace, transmit autorităţile israeliene.

Israelul poartă un război îndelungat şi cu mişcarea Hezbollah care este puternic înarmată şi susţine cauza palestinienilor de a-şi crea propria ţară, alături de Hamas. 

Benjamin Netanyahu jură răzbunare 

„Inamicii noştri vor plăti”, a ameninţat premierul Benjamin Netanyahu în urma unei reuniuni a cabinetului de securitate.

În timp ce avioanele israeliene au lovit în Gaza, au fost trase salve de rachete ca răspuns, iar sirenele au sunat în oraşele şi oraşele israeliene din zonele învecinate.

Atacurile transfrontaliere au venit pe fondul unei confruntări tot mai intense din cauza raidurilor poliţiei israeliene la complexul moscheii Al-Aqsa din Ierusalim în timpul lunii sfinte Ramadan, care coincide în acest an cu sărbătoarea Paştelui evreiesc.

„Considerăm ocupaţia sionistă pe deplin responsabilă pentru escaladarea gravă şi agresiunea flagrantă împotriva Fâşiei Gaza şi pentru consecinţele pe care le vor aduce asupra regiunii”, a transmis Hamas într-un comunicat.

Deşi Israelul a acuzat Hamas pentru atacul de joi, care a avut loc în timp ce şeful Hamas Ismail Haniyeh vizita Liban, experţii în securitate au declarat că Hezbollah, trebuia să-i fi acordat permisiunea.

 „Nu este Hezbollah care împuşcă, dar este greu de crezut că Hezbollah nu a ştiut despre asta”, a declarat Tamir Hayman, fost şef al serviciilor de informaţii militare israeliene, pe Twitter.

Prim-ministrul libanez Najib Mikati a emis o declaraţie prin care condamnă orice operaţiune militară de pe teritoriul său care ameninţa stabilitatea, dar nu a existat niciun comentariu imediat din partea Hezbollah.

 

SUA condamnă atacurile cu rachete

Departamentul de Stat al SUA a condamnat atacul cu rachete din Liban şi a transmiscă Israelul are dreptul să se apere.

Dar şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea faţă de ciocnirile violente din moscheea Al-Aqsa, unde poliţia israeliană a fost filmată bătând credincioşi în timpul ciocnirilor violente despre care oficialii au spus că erau alungate grupuri de tineri care s-au baricadat în interiorul moscheii.

Complexul Al-Aqsa din oraşul vechi al Ierusalimului este al treilea loc cel mai sfânt al islamului, unde sute de mii de musulmani se roagă în timpul Ramadanului.

Cunoscut de evrei drept Muntele Templului, este şi cel mai sacru loc al iudaismului.

A fost mult timp un punct de aprindere pentru tensiuni. Ciocnirile religioase din 2021 au contribuit la declanşarea unui război de 10 zile între Israel şi Gaza.

Vorbind din Gaza, Mohammad Al-Braim, purtătorul de cuvânt al Comitetelor de Rezistenţă Populară Palestiniană, a lăudat atacurile cu rachete din Liban, pe care le-a legat de incidentele Al-Aqsa, dar nu şi-a revendicat responsabilitatea.

El a declarat: „Niciun arab şi niciun musulman nu ar păstra tăcerea în timp ce moscheea Al-Aqsa este atacată într-un mod atât de sălbatic şi barbar, fără ca inamicul să plătească preţul agresiunii sale”, potrivit ABC News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici