Nicolas Sarkozy, citat de un martor într-un circuit de comisioane privind vânzări de arme

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a fost citat de un martor într-un circuit de comisioane privind vânzări de arme în Pakistan, din anii '90, într-un caz ce face legătura între un atentat de la Karachi şi suspiciuni de finanţare politică ilicită, potrivit ziarului Liberation.

135 afișări
Imaginea articolului Nicolas Sarkozy, citat de un martor într-un circuit de comisioane privind vânzări de arme

Nicolas Sarkozy, citat de un martor într-un circuit de comisioane privind vânzări de arme (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un fost funcţionar de rang înalt a confirmat în decembrie pentru judecătorul care anchetează "dosarul Karachi" că Nicolas Sarkozy, ministru al Bugetului în 1994, a validat crearea unei societăţi luxemburgheze care servea la plata intermediarilor unor contracte de armament, afirmă Liberation în ediţia de luni.

Publicaţia se bazează pe un Proces-verbal de la audierea din 2 decembrie, în faţa unui judecător de instrucţie, a lui Gerard-Philippe Menayas, fost funcţionar de rang înalt din Ministerul Apărării şi fost director al filialei internaţionale a Direcţiei de Construcţii Navale (DCNI), care a vândut în 1994 submarine Pakistanului.

Menayas a fost interogat despre crearea în 1994, în Luxembourg, a societăţii Heine, utilizată de DCNI pentru a plăti comisioane - care erau legale până în 2000 - unor intermediari ale contractelor de armament.

"Este clar că Ministerul Bugetului şi-a dat neapărat acordul pentru crearea Heine (...). Ţinând cont de importanţa subiectului, această decizie nu putea fi luată decât la nivelul Cabinetului ministrului", a declarat el.

În acest caz complex, judecătorul vrea să afle dacă unele comisioane, plătite în marja contractelor încheiate în 1994 cu Pakistanul (submarine Agosta) şi cu Arabia Saudită (fregate Sawari II), au condus la comisioane ilegale care ar fi finanţat campania prezidenţială a fostului premier Edouard Balladur en 1995.

O parte din sumele plătite pentru obţinerea contractelor ar fi revenit astfel în Franţa pentru a alimenta conturile campaniei lui Balladur, al cărei purtător de cuvânt era ministrul Nicolas Sarkozy.

Acest dosar de comisioane pakistaneze este cu atât mai stânjenitor cu cât justiţia se întreabă dacă are legătură cu un atentat din mai 2002 de la Karachi, în care 15 persoane, dintre care 11 francezi, au fost ucise. Conform acestei ipoteze, încetarea plăţii acestor comisioane în 1995 ar fi generat represalii şi ar fi fost la originea atentatului.

Nicolas Sarkozy a negat de mai multe ori că ar fi avut vreo legătură cu acest dosar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici