Nigerianul care a încercat să atace un avion american este fiul unui bogat bancher - VIDEO

Nigerianul în vârstă de 23 de ani, acuzat că a încercat să arunce în aer un avion care se deplasa pe ruta Amsterdam-Detroit, vineri, cu ajutorul unui amestec exploziv puternic, a compărut sâmbătă în faţa judecătorului care i-a citit oficial actul de acuzare.

78 afișări
Imaginea articolului Nigerianul care a încercat să atace un avion american este fiul unui bogat bancher - VIDEO

Un nigerian a fost inculpat după atacul eşuat de la bordul unui avion american - VIDEO

Umar Farouk Abdulmutallab, fiul unui bogat bancher, descris de un fost profesor drept un student "strălucit" cu idei radicale, a fost inculpat pentru că "a încercat să distrugă un avion aparţinând Northwest Airlines în apropiere de aeroportul din Detroit în ziua de Crăciun, şi pentru introducerea unui dispozitiv la bordul aeronavei", a declarat într-un comunicat Departamentul Justiţiei.

Judecătorul Paul Borman s-a deplasat la spitalul din Detroit şi i-a citit actul de acuzare în cursul unei audieri de 20 de minute.

Suspectul a fost internat cu arsuri în urma tentativei sale de a activa pentrită (pentaeritritol tetranitrat, n.red.), un exploziv puternic, pentru a arunca în aer avionul Airbus 330 care transporta 278 de pasageri şi 11 membri ai echipajului.

Potrivit jurnaliştilor autorizaţi să asiste la audiere, bărbatul era încătuşat de un scaun rulant şi purta bandaje la mâini.

El i-a spus judecătorului că nu are mijloacele necesare pentru a-şi plăti un avocat şi va primi unul din oficiu.

Potrivit martorilor oculari şi actului de acuzare, Abdulmutallab a mărturisit că a injectat cu o seringă lichid chimic într-un praf pe care l-a ascuns pe coapsă, pentru a încerca să arunce în aer avionul.

Acest procedeu i-ar fi permis să treacă fără dificultate de controale pe aeroportul Amsterdam-Schipol, considerat foarte serios, unde se afla în tranzit venind din Lagos, cu viză americană, potrivit poliţiei olandeze.

Tânărul a afirmat, de asemenea, că a fost antrenat de membri al-Qaida în Yemen, potrivit altor oficiali din cadrul serviciilor de securitate, citaţi de presă.

Potrivit mărturiilor pasagerilor obţinute de FBI, cu circa 40 de minute înainte de aterizare, Abdulmutallab s-a dus la toaletă, unde a rămas timp de aproximativ 20 de minute.

"Întorcându-se la locul lui, el s-a plâns că îl doare stomacul şi şi-a pus pe el o pătură", a declarat Departamentul american al Justiţiei.

Pasagerii au auzit apoi zgomote "similare unei explozii de petarde" şi au văzut cum flăcările au cuprins o porţiune din avion şi pantalonii suspectului.

Un pasager olandez, Jasper Schuringa, devenit "eroul" zborului 253, s-a aruncat atunci asupra lui.

"Am sărit deasupra lui, am încercat să îl percheziţionez în căutare de explozibil, apoi am luat un fel de obiect care era pe cale să se topească şi să fumege şi am încercat să îl sting", a povestit el pentru CNN.

Jasper Schuringa s-a ars la o mână în încercarea de a stinge focul. Alţi pasageri au adus pături şi apă, apoi echipajul a furnizat un extinctor.

Tânărul nigerian, grav rănit la picior, a fost imobilizat.

Un oficial american de rang înalt a confirmat pentru AFP că tatăl tânărului, Umar Mutallab, a "contactat luna trecută ambasada americană din Nigeria pentru a-şi exprima îngrijorarea în legătură cu radicalizarea fiului său", care a primit o viză pentru Statele Unite în iunie 2008, într-un momennt în care "nu existau informaţii speciale" în privinţa lui.

Oficialul de rang înalt a declarat că suspectul era înscris din noiembrie într-o vastă bază de date oficială care cuprinde 550.000 de persoane suspecte de legături cu un terorist, dar nu se afla printre cele 4.000 de persoane în cazul cărora există interdicţie de zbor către Statele Unite.

Contactat de AFP, tatăl în vârstă de 70 de ani, fost ministru şi fost preşedinte al consiliului de administraţie al First Bank of Nigeria, s-a declarat "bulversat" de gestul fiului său, care s-a îndepărtat recent de familie.

Potrivit lui Michael Rimmer, unul dintre foştii săi profesori de la British School din Lome, în Togo, în 2001, cu puţin timp înainte de invadarea Afganistanului de către armata americană, suspectul, care în perioada respectivă era adolescent, susţinea talibanii aflaţi la putere la Kabul.

În pofida acestui lucru, Abdulmutallab era "visul oricărui profesor - foarte sârguincios, entuziast, strălucitor, foarte politicos", a declarat el pentru BBC.

Ulterior, tânărul a făcut studii de inginerie la University College of London (UCL) între 2005 şi 2008.

În mai, el a încercat să se întoarcă în Marea Britanie, dar serviciile britanice pentru imigraţie i-au refuzat viza de student deoarece instituţia unde pretindea că vrea să studieze era considerată fictivă, potrivit unei surse guvernamentale din Londra.

Tentativa de atac a generat o înăsprire imediată a măsurilor de securitate pe aeroporturi, în special pe cele europene, cu percheziţii corporale în cazul tuturor pasagerilor cu destinaţia Statele Unite sau controale suplimentare în cazul bagajelor de mână.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici