Nisip radioactiv pe plaja din golful Vromos, pe litoralul bulgăresc al Mării Negre

Nisipul din golful Vromos de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre este radioactiv, au avertizat joi experţii din cadrul ministerelor Mediului şi Sănătăţii, citaţi de site-ul Novinite.com.

176 afișări
Imaginea articolului Nisip radioactiv pe plaja din golful Vromos, pe litoralul bulgăresc al Mării Negre

Nisip radioactiv pe plaja din golful Vromos, pe litoralul bulgăresc al Mării Negre (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Informaţia a fost anunţată de guvernatorul regiunii Burgas, Konstantin Grebenarov, destinatarul scrisorii redactate de experţii bulgari, prin care aceştia le cer autorităţilor locale să anunţe populaţia şi să amplaseze semne de avertizare pentru vizitatori, pentru ca aceştia să nu folosească plaja.

Nivelul de radiaţii este de două ori mai mare decât valoarea normală pentru sudul litoralului, dar pericolul nu este în aer, ci mai degrabă în nisip, care conţine uraniu şi radiu. Aceste elemente provin de la o mină închisă situată în apropiere, care a depozitat importante cantităţi de deşeuri radioactive în acest golf în perioada 1954-1977.

Experţii susţin că apa mării nu este radioactivă, dar expunerea timp de câteva zile pe plajă poate fi periculoasă.

Creşterea nivelului de radiaţii în zonă în ultimii trei ani este atribuită unor deşeuri care nu au fost ridicate în totalitate.

Guvernatorul susţine că semnele de avertizare, amplasate în Vromos, au fost înlăturate de proprietarii locali, dar vor fi montate din nou.

La începutul lui august, Grebenarov a emis un ordin prin care interzicea folosirea plajei situate între oraşele Burgas şi Sozopol, în apropiere de oraşul Cernomoreţ, după ce s-a consultat cu experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei pentru Mediu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici