Noi dezvăluiri despre John F. Kennedy: Fostul preşedinte american a luat în calcul o intervenţie pentru îndepărtarea de la putere a unui preşedinte brazilian

John F. Kennedy, asasinat în 1963, a analizat posibilitatea unei intervenţii militare în Brazilia, cu un an înaintea loviturii de stat care l-a îndepărtat de la putere pe Joao Goulart şi care a instituit o dictatură de 21 de ani în această ţară.

294 afișări
Imaginea articolului Noi dezvăluiri despre John F. Kennedy: Fostul preşedinte american a luat în calcul o intervenţie pentru îndepărtarea de la putere a unui preşedinte brazilian

John F. Kennedy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O înregistrare audio a fostului preşedinte american a fost publicată pe site-ul Arhivelor Dictaturii (http://arquivosdaditadura.com.br) al jurnalistului Elio Gaspari, care a reuşit să adune o colecţie importantă de documente cu privire la instaurarea regimului militar, în 1964.

În cursul unei reuniuni la Casa Albă, pe 7 octombrie 1963, cu 46 de zile înainte să fie asasinat, Kennedy îl întreba pe ambasadorul său la Brasilia, Lincoln Gordon, "Vezi vreo situaţie, în curând, în care să putem interveni militar?", potrivit transcrierii publicate pe această pagină de web.

Există o "eventualitate periculoasă, care necesită, fără îndoială, o acţiune rapidă", îi răspundea scurt diplomatul.

În aceeaşi discuţie, Gordon a declarat, totuşi, anterior, că este necesar din partea Casei Albe să aştepte acţiuni mai clare care să indice un viraj către modelul cubanez al lui Fidel Castro, pentru a justifica o intervenţie în Brazilia.

O asemenea operaţiune nu a fost necesară, militarii brazilieni favorabili Washingtonului preluând puterea în aprilie 1964 şi îndepărtându-l de la putere pe Goulart. Statele Unite s-au grăbit să recunoască Guvernul militar, care avea să rămână la putere până în 1985.

Conversaţia, potrivit site-ului, a avut loc în cursul unei reuniuni de două zile între Kennedy şi membri ai Guvernului său, în care au discutat despre situaţia din Brazilia şi din Vietnam.

Documentul audio face parte dintr-o serie de înregistrări clandestine, efectuate începând din 1962 de către Kennedy-însuşi, în cursul tuturor reuniunilor. În 2012, Biblioteca John F. Kennedy de la Boston a făcut publice 45 de ore din aceste înregistrări efectuate de către preşedinte cu trei luni înainte să moară.

Numit "Jango" de către brazilieni, fostul preşedinte Joao Goulart a condus Brazilia în perioada 1961-1964. După lovitura de stat, el a fost exilat în Uruguay, iar apoi în Argentina.

La solicitarea rudelor, corpul i-a fost exhumat, în Argentina, în noiembrie, cu scopul de a se stabili dacă a fost otrăvit în urmă cu 37 de ani, în cadrul Operaţiunii Condor, un program de reprimare militară a opozanţilor din această ţară sud-americană. Expertizele sunt în curs, în prezent.

La sosirea în Brazilia, rămăşiţele lui Goulart au fost primite cu onoruri postume pentru un şef de stat, iar Parlamentul i-a restituit mandatul prezidenţial, care a fost anulat în 1964.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici