Noi DEZVĂLUIRI privind spionajul american: NSA a spionat contracte franceze de export

Sistemul de interceptare creat de către Statele Unite pentru a spiona Franţa a permis colectarea de informaţii despre afacerile economice la cel mai înalt nivel al statului, în special despre contracte de export, scriau în ediţiile de luni Libération şi Mediapart, relatează Reuters online.

617 afișări
Imaginea articolului Noi DEZVĂLUIRI privind spionajul american: NSA a spionat contracte franceze de export

Noi DEZVĂLUIRI privind spionajul american: NSA a spionat contracte franceze de export (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cele două publicaţii difuzează o nouă serie de documente dezvăluite de către site-ul WikiLeaks, potrivit cărora foştii miniştri ai Economiei François Baroin (2011-2012) şi Pierre Moscovici (2012-2014) au fost ascultaţi.

Funcţionari au fost, de asemenea, vizaţi de către Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA), inclusiv un funcţionar de rang înalt de la Trezorerie, însărcinat cu politica comercială, precizează Libération şi Mediapart.

Ele publică o notă secretă, împărtăşită de către Statele Unite cu aliaţii lor australian, canadian, britanic şi neozeelandez, prin care solicită o informare cvasisistematică despre contractele de export.

O primă notă, din 2002, defineşte domenii de interes - care se dovedesc vaste -, de la relaţii economice cu Statele Unite şi până la relaţii cu instituţii financiare internaţionale, includiv privind dezvoltarea macroeconomică sau probleme legate de G8 şi G20.

Al optulea titlu din această notă se intitulează "contracte în străinătate/studii de fezabilitate/negocieri".

Obiectivul ei detaliat, aşa cum este raportat, sugerează că aproape toate contractele pot face obiectul unor telegrame ale serviciilor de informaţii, având în vedere plafonul de 200 de milioane de dolari de la care este considerat de interes un potenţial contract.

"Se raportează toate propunerile de contracte franceze sau studii de fezabilitate şi negocieri iminente cu privire la vânzări sau investiţii internaţionale în cadrul unor proiecte de anvergură sau sisteme de interes semnificativ pentru ţara străină gazdă, sau vânzări ori servicii în valoare de cel puţin 200 de milioane de dolari, inclusiv finanţarea informaţiilor sau proiecte de interes larg", se arată în notă.

Domeniile de activitate vizate sunt foarte largi, şi anume informaţii şi telecomunicaţii, energetic, transporturi, mediu şi sănătate, inclusiv biotehnologia.

"Toate informaţiile culese sunt apoi împărtăşite cu principalele administraţii americane: Departamentul pentru Securitate Internă, Departamentul pentru Comerţ, Departamentul pentru Energie, Agenţia de informaţii a Apărării, Rezerva Federală, Trezoreria şi chiar şi Comandamentul Forţelor americane în Europa", subliniază Libération.

Cotidianul scrie că a aflat de la Agenţia naţională de securitate pentru sisteme de informaţii că aproximativ o sută de întreprinderi franceze îndeplinesc criteriile definite de către NSA, inclusiv aproape toate cele cotate pe Bursa CAC40.

Săptămâna trecută, prima serie de dezvăluiri WikiLeaks, Mediapart şi Libération a arătat că NSA i-a spionat pe preşedinţii francezi Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi François Hollande şi pe membri ai anturajelor lor.

Preşedintele american Barack Obama i-a dat asigurări omologului său francez că Statele Unite respectă, de-acum, angajamentele pe care şi le-a asumat în 2013 de a nu-i mai spiona pe francezi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici