Norvegia extinde serviciul militar obligatoriu în rândul femeilor

Parlamentul norvegian a adoptat marţi amendamentele necesare extinderii serviciului militar în rândul femeilor, o măsură care pare să se înscrie împotriva tendinţei, dar care vizează o îmbunătăţire a calităţii recruţilor.

2174 afișări
Imaginea articolului Norvegia extinde serviciul militar obligatoriu în rândul femeilor

Norvegia extinde serviciul militar obligatoriu în rândul femeilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu avem nevoie de recruţi suplimentari, ci dorim să extindem serviciul militar asupra întregii clase de vârstă cu scopul de a-i atrage pe cei mai motivaţi şi mai competenţi", a declarat ministrul norvegian al Apărării Ine Eriksen Soereide pentru postul TV2 Nyhetskanalen.

În contextul în care tendinţa în celelalte state europene este mai degrabă să se renunţe la serviciul militar obligatoriu, în favoarea unei armate profesioniste, această măsură le va permite norvegienelor să-şi efectueze serviciul militar obligatoriu începând din vara lui 2016.

Serviciul militar este, în mod teoretic, obligatoriu în Norvegia, însă, în realitate, există mai mulţi voluntari decât locurile disponibile în armată.

Anunţat de precedenta coaliţie de centru-dreapta, în numele egalităţii între sexe, proiectul serviciului militar obligatoriu "neutru din punct de vedere sexual" a fost reluat de către actualul Guvern de dreapta, cu scopul de a feminiza armata şi de a-i diversifica competenţele.

El nu are la bază o penurie de recruţi, având în vedere că dintre cei 60.000 de norvegieni care împlinesc vârsta legală pentru a servi în armată doar 8.000 de tineri - 7.000 de bărbaţi şi 1.000 de femei, pe bază de voluntariat - efectuează serviciul militar anual.

Recruţii sunt selectaţi în baza unor teste fizice şi psihologice, dar şi în funcţie de motivaţia lor.

Ministerul afirma anterior că vizează ca din armată să facă parte 20% femei până în 2020, dar Soereide a renunţat marţi să stabilească un obiectiv în cifre, pronunţându-se doar pentru o feminizare mai accentuată.

În afara Europei, câteva ţări, inclusiv Israelul, au un serviciu militar obligatoriu pentru ambele sexe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici