Noua bombă teleghidată a Rusiei face ravagii şi victime grele pe frontul ucrainean. Soldat ucrainean: "FAB-1500 este un iad"

Rusia a început să folosească o puternică bombă aeriană care a decimat apărarea ucraineană şi a înclinat balanţa pe linia frontului. A făcut acest lucru prin transformarea unei arme de bază din epoca sovietică într-o bombă care poate provoca un crater de cincisprezece metri lăţime.

4411 afișări
Imaginea articolului Noua bombă teleghidată a Rusiei face ravagii şi victime grele pe frontul ucrainean. Soldat ucrainean: "FAB-1500 este un iad"

Noua bombă teleghidată a Rusiei face ravagii şi victime grele pe frontul ucrainean. Soldat ucrainean: "FAB-1500 este un iad"

Bomba este FAB-1500, în esenţă o armă de 1,5 tone, din care aproape jumătate este compusă din explozibili puternici. Ea este lansată de sus de către avioane de vânătoare de la o distanţă de aproximativ 60-70 de kilometri, în afara razei de acţiune a multor sisteme de apărare aeriene ucrainene. FAB-1500 este un alt exemplu al modului în care Rusia îşi duce războiul în Ucraina, provocând distrugeri masive înainte de a încerca să cucerească un teritoriu.
 
Videoclipuri recente de pe linia de luptă din regiunea Doneţk au ilustrat puterea imensă a acestor bombe, deoarece au lovit centrale termice, fabrici şi blocuri turn - locuri de unde ucrainenii îşi coordonează apărarea.
FAB-1500 este dirijat spre ţintă printr-un sistem de ghidare şi are aripi detaşabile care îi permit să planeze spre ţinta sa. 
 
Joseph Trevithick, care a scris despre dezvoltarea bombei pentru TheWarZone, spune că acestea "oferă o nouă opţiune de lovitură, mult mai distructivă, pentru multe dintre avioanele tactice ale Rusiei. De asemenea îi ajută pe piloţi să stea mai departe de apărarea inamicului".
 
Un soldat din Brigada 46 Aeromobilă a Ucrainei a declarat săptămâna trecută pentru CNN din oraşul Krasnohorivka din Doneţk, aflat pe linia frontului: "Anterior, am fost bombardaţi doar cu artilerie. Acum, ruşii au început să folosească mijloace ale forţelor aeriene, în special FAB-1500".
 
"De ce folosesc FAB-1500? Pentru că pagubele produse de acesta sunt foarte grave. Pune multă presiune asupra moralului soldaţilor.  Nu toţi băieţii noştri pot rezista. Deşi sunt mai mult sau mai puţin obişnuiţi cu FAB-500 până acum, dar FAB-1500 este un iad", a precizat acesta.
 
Utilizarea bombelor FAB a devenit un element critic în ofensiva rusă din regiunea Doneţk, în special pentru "a rade" la pământ apărarea ucraineană din Avdiivka şi din jurul acesteia, care a căzut în februarie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici