Nouă mişcare controversată a lui Alexander Lukaşenko. Belarus a stabilit ca sărbătoare naţională ziua în care Polonia a fost invandată de URSS

  • O nouă mişcare a regimul lui Alexander Lukaşenko stărneşte indignare la nivel european.
  • Belarusul a stabilit ca sărbătoare naţională „Ziua Unităţii Poporului” pe 17 septembrie - ziua în care Uniunea Sovietică a invadat Polonia şi Ucraina în Al Doilia Război Mondial.
10545 afișări
Imaginea articolului Nouă mişcare controversată a lui Alexander Lukaşenko. Belarus a stabilit ca sărbătoare naţională ziua în care Polonia a fost invandată de URSS

Germania nazistă şi Uniunea Sovietică au semnat la 23 august 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov, în baza căruia au stabilit divizare Poloniei. Armatele lui Hitler au invadat Polonia la 1 septembrie, în timp ce URSS a invadat la 17 septembrie.

Decizia Belarusului vine pe fondul tensiunilor sporite cu vecinii săi şi cu Uniunea Europeană după ce regimul lui Alexander Lukaşenko a deturnat un avion civil pentru a aresta un opozant.

„Întemeierea istoriei politice bieloruse pe moştenirea pactului Hitler-Stalin este cu totul de neînţeles", a spus Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei într-un comunicat în care a condamnat decizia de la Minsk.

„Acest gest, în conformitate cu eforturile Rusiei de a reinterpreta istoria foarte dificilă a regiunii noastre, va împiedica serios dialogul Bealrului cu ţările vecine, precum şi cu toate celelalte ţări europene. Înfiinţarea unei Zile a Unităţii Poporului pentru a marca includerea Belarusului în Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice este o glorificare a patrimoniului sovietic şi o încercare de a îndepărta Belarusul de adevăratele sale rădăcini. Este un act care subminează independenţa şi suveranitatea Belarusului", a mai precizat ministerul de Externe, conform Euronews.

Belarus ca naţiune europeană modernă şi independetă a luat naştere în 1991. A fost anterior parte a Uniunii Sovietice şi a fost controlată parţial de Polonia la începutul secolului XX. Dealungul timpului teritoriul actual al Belarusului a mai făcut parte din Uniunea statală polono-lituaniană şi Marele Ducat medieval al Lituaniei.

„Această dată simbolizează restaurarea justiţiei istorice şi reunificarea naţiunii bieloruse care a fost împărţită cu forţa în 1921 în conformitate cu Tratatul de la Riga. Este o dată specială în istoria naţiunii bieloruse”, este felul în care descrie noua sărbătoare presa controlată de stat din Belarus.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici