Noul Guvern polonez, condus de Ewa Kopacz, a depus jurământul

Noul Guvern polonez condus de Ewa Kopacz a depus jurământul, luni, în prezenţa preşedintelui Bronislaw Komorowski.

121 afișări
Imaginea articolului Noul Guvern polonez, condus de Ewa Kopacz, a depus jurământul

Noul Guvern polonez, condus de Ewa Kopacz, a depus jurământul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Printre sarcinile pe care le va avea acest Guvern, Komorowski a citat "pregătirea Poloniei pentru dezbaterea privind consolidarea locului său în Uniunea Europeană" prin aderarea la zona euro. Această aderare, pentru care Varşovia nu a fixat o dată, necesită în special o schimbare a Constituţiei.

Preşedintele a evocat de asemenea Campionatul Mondial de volei din Polonia, câştigat duminică de echipa poloneză în faţa Braziliei.

"Am trăit ieri multă bucurie la Campionatul Mondial de volei, câştigat de Polonia. Am crezut că este un bun mesaj (...). Şi le doresc acelaşi succes, într-un spirit de echipă, Guvernului doamnei Kopacz şi nouă, tuturor", a declarat el.

Noul Executiv, ai cărui membri au depus jurământul în cadrul unei ceremonii televizate, are cinci miniştri noi faţă de cel precedent, inclusiv ministrul de Externe.

Şeful diplomaţiei din Cabinetul precedent, Radoslaw Sikorski, cunoscut în străinătate după şapte ani în acest post, a fost înlocuit de Grzegorz Schetyna, un baron al partidului lui Kopacz, Platforma Civică (PO, de centru-dreapta), şi principalul rival politic al premierului în exerciţiu Donald Tusk.

Această decizie pare să fie motivată de necesitatea de a consolida unitatea PO, în vederea alegerilor locale de la jumătatea lui noiembrie şi a legislativelor de peste un an.

Noul Guvern include şase femei, cel mai mare număr de la căderea comunismului în 1989. Una dintre ele, Teresa Piotrowska, va conduce Ministerul de Interne, o premieră în Polonia.

Kopacz îşi va prezenta politica generală în Parlament la 1 octombrie, după care va cere votul de încredere, urmând să îl obţină fără probleme datorită majorităţii de care dispune coaliţia guvernamentală formată de PO şi partidul ţărănesc PSL.

Acest Guvern trebuie să asigure continuitatea măsurilor adoptate de Cabinetul lui Donald Tusk, desemnat la conducerea Consiliului European.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici