"Nu regret nimic". Edward Snowden spune că supravegherea telefoanelor din 2013 este acum o joacă de copii în comparaţie cu tehnologia AI de azi

  • Edward Snowden, acum stabilit în Rusia ca să nu fie arestat pentru divulgarea de informaţii clasificate, a avertizat că tehnologia de supraveghere este mult mai avansată şi mai intruzivă astăzi.
  • Cea folosită de agenţiile de informaţii americane şi britanice pe care le-a dezvăluit în 2013 sunt o joacă de copii.
  • Într-un interviu care marchează de-a 10-a aniversare a dezvăluirilor sale despre amploarea supravegherii de către Agenţia de Securitate Naţională a SUA şi omologul său britanic, GCHQ, el a spus că nu regretă ceea ce a făcut. El este dat în urmărire internaţională.
36093 afișări
Imaginea articolului "Nu regret nimic". Edward Snowden spune că supravegherea telefoanelor din 2013 este acum o joacă de copii în comparaţie cu tehnologia AI de azi

Wikipedia Commons

Edward Snowden se declară deprimat că tehnologia digitală a devenit un intrus în intimitatea oamenilor. 

„Dacă ne gândim la ceea ce am văzut în 2013 şi comparăm capacităţile guvernelor de astăzi de supraveghere în masă, 2013 pare o joacă de copii”,  a avertizat Snowden. 

El şi-a exprimat îngrijorarea nu numai cu privire la pericolele prezentate de guverne şi corporaţiile Big Tech, ci şi de camerele video de supraveghere care au devenit disponibile comercial, plus dispozitivele de recunoaşterea facială, programele de inteligenţă artificială şi programele spion intruzive, cum ar fi Pegasus, utilizate împotriva dizidenţilor şi jurnaliştilor.

Privind înapoi la 2013, el a spus: „Am avut încredere că guvernul nu ne va păcăli. Dar au făcut-o. Am avut încredere în companiile de tehnologie să nu profite de noi. Dar au făcut-o. Asta se va întâmpla din nou, pentru că aceasta este natura puterii”.

Snowden se află în exil în Rusia din 2013, după ce a fugit din Hong Kong, unde a predat jurnaliştilor zeci de mii de documente extrem de secrete, transmite The Guardian

Detractorii săi îl denunţă pentru că se află în Rusia, deşi pare a fi singura opţiune realistă disponibilă pentru el pentru a scăpa de arestare.

El este dat în urmărire internaţională, vânat în tot spaţiul euroatlantic. Dacă va fi arestat, riscă închisoare pe viaţă în Statele Unite. 

Criticile la adresa sa s-au intensificat de la invadarea Ucrainei şi dobândirea cetăţeniei ruse anul trecut, la doi ani după ce a depus cererea. Edward Snowden este acuzat că a devenit un simpatizant al regimului putinist criminal de la Kremlin. 

Dar, în ciuda situaţiei sale,  Snowden nu se opreşte să spună că „nu am niciun regret”. 

Pe de altă parte, tehnologia supravegherii în masă a contribuit la prevenirea multor infracţiuni de furt şi a făcut mai facilă investigarea cazurilor de violenţă şi crimă. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici