NYT: Înţelegerea ingerinţelor ruse în scrutinul din SUA, esenţială pentru acţiuni viitoare. "Activişti ruşi au utilizat Twitter şi Facebook pentru a răspândi mesaje anti-Clinton"

Rusia a creat personaje americane fictive în campania de influenţare a scrutinului prezidenţial din Statele Unite, iar înţelegerea acţiunilor ruse în mediile de socializare online este esenţială pentru evitarea unor ingerinţe similare în viitor, comentează cotidianul The New York Times.

367 afișări
Imaginea articolului NYT: Înţelegerea ingerinţelor ruse în scrutinul din SUA, esenţială pentru acţiuni viitoare. "Activişti ruşi au utilizat Twitter şi Facebook pentru a răspândi mesaje anti-Clinton"

NYT: Înţelegerea ingerinţelor ruse în scrutinul din SUA, esenţială pentru acţiuni viitoare. "Activişti ruşi au utilizat Twitter şi Facebook pentru a răspândi mesaje anti-Clinton"

Uneori, o ofensivă internaţională începe cu câteva acţiuni care atrag doar puţin atenţia. Aşa s-a întâmplat anul trecut, când Melvin Redick, din Harrisburg (Pennsylvania), un american cu figură prietenoasă, cu şapcă de baseball, tatăl unei fetiţe, a postat pe Facebook un link către un website absolut nou. "Aceşti oameni dezvăluie adevărul despre Hillary Clinton, George Soros şi alţi lideri ai SUA. Vizitaţi website-ul #DCLeaks. Este într-adevăr interesant", scria el pe 8 iunie 2016.

"Însă domnul Redick s-a dovedit a fi un personaj remarcabil de obscur. În registrele privind populaţia din Pennsylvania nu apare nicio persoană cu numele Melvin Redick, iar pozele sale par a fi împrumutate de la un cetăţean brazilian care nu a suspectat nimic în legătură cu acest caz. Dar acest caz fictiv a obţinut un mic loc în istorie. Postările lui Redick au fost primele semnale despre o campanie fără precedent de ingerinţe în democraţia americană", comentează editorialistul Scott Shane, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul "Americanii fictivi creaţi de Rusia pentru influenţarea alegerilor".

"Site-ul DCLeaks îşi începuse activitatea cu doar câteva zile înainte, postând primele fragmente de materiale sustrase de hackeri ruşi de la personalităţi americane, materiale care vor reverbera în timpul campaniei electorale prezidenţiale şi mandatului preşedintelui Donald Trump. Promotorii fictivi ai site-ului constituie avangarda armatei cibernetice care a utilizat conturi false de Facebook şi Twitter, o grupare de impostori aflaţi sub control rus ale căror operaţiuni nu au fost încă dezvăluite în totalitate. Atacurile informaţionale ruse nu s-au limitat la sustragerea şi publicarea unor emailuri ale Partidului Democrat sau la seria de materiale adevărate, false sau cu elemente mixte în care Hillary Clinton era criticată la televiziuni şi publicaţii ruse de genul RT şi Sputnik. Mai greu de depistat au fost informaţiile transmise de ruşi prin Facebook şi Twitter, companii americane care practic au inventat instrumentele de socializare online şi care, în acest caz, nu au putut bloca transformarea în motoare de inducere în eroare şi propagandă", subliniază NYT.

O investigaţie realizată de cotidianul The New York Times şi noi studii efectuate de compania de securitate cibernetică FireEye relevă unele dintre mecanismele prin care presupuşi activişti ruşi au utilizat Twitter şi Facebook pentru a răspândi mesaje anti-Clinton. Zilele trecute, reprezentanţi ai companiei Facebook au dezvăluit închiderea a sute de conturi online despre care se crede că ar fi fost create de o companie rusă care are conexiuni cu Kremlinul şi care a investit 100.000 de dolari în promovarea unor subiecte politice disputate în timpul campaniei electorale şi după scrutinul prezidenţial din SUA.

"Prin Twitter şi pe Facebook, ruşii au lăsat urme în sute sau mii de conturi false care difuzau cu regularitate mesaje anti-Clinton, au stabilit experţii firmei FireEye. "Dat fiind rolul puternic al site-urilor de socializare în alegeri, înţelegerea eforturilor ruse va fi crucială pentru evitarea unor atacuri cibernetice similare sau mai sofisticate în scrutinul parlamentar parţial din 2018 şi în scrutinul prezidenţial din 2020", explică ziarul The New York Times, notând că numeroase agenţii guvernamentale americane anchetează ingerinţele ruse.

"Ştim că trebuie să rămânem vigilenţi pentru a fi cu un pas înaintea oamenilor care încearcă să lanseze acţiuni de manipulare folosind platforma noastră", explică Alex Stamos, managerul Facebook responsabil de securitate.

Clinton Watts, un fost agent FBI care urmăreşte cu atenţie activităţile online ale Rusiei, a constatat că Facebook şi Twitter se confruntă cu un "cancer cibernetic care erodează încrederea" în aceste platforme. Însă în timp ce Facebook a iniţiat acţiuni de eliminare a tumorilor prin închiderea conturilor false şi combaterea ştirilor false", Twitter a efectuat doar eforturi limitate, efectul fiind că "problemele cibernetice s-au intensificat după alegerile prezidenţiale", explică specialistul.

Twitter a dat asigurări că a "dublat" eforturile pentru evitarea acţiunilor de manipulare, explicând însă că nu va dezvălui detalii despre operaţiuni. "Caracterul deschis şi în timp real reprezintă un antidot puternic în cazul falsurilor", explica platforma de microblogging Twitter în iunie.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane. "Eforturile Rusiei de a influenţa scrutinul prezidenţial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinţei pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de Statele Unite; activităţile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acţiune, al intensităţii şi scopului eforturilor, comparativ cu operaţiunile anterioare", se arată în versiunea declasificată a Raportului de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informaţii din SUA.

"Principala concluzie este că preşedintele Vladimir Putin a ordonat o campanie de influenţare a scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016. Scopurile Rusiei au fost subminarea încrederii publice în procesul democratic american, denigrarea candidatului Hillary Clinton, compromiterea capacităţii sale de a fi aleasă şi afectarea eventualului mandat prezidenţial. Vladimir Putin şi Administraţia de la Moscova au dezvoltat o preferinţă clară pentru republicanul Donald Trump", precizează raportul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici