NYT: Separatiştii proruşi din estul Ucrainei rescriu istoria foametei din anii '30

Profesorii de istorie din "republica populară" de la Doneţk au fost puşi să arunce la gunoi manuaele de istorie ucrainene, înlocuite cu noi "linii directoare" prin care separatiştii proruşi rescriu istoria ţării, inclusiv a foametei din anii '30, relatează The New York Times în ediţia electronică.

1597 afișări
Imaginea articolului NYT: Separatiştii proruşi din estul Ucrainei rescriu istoria foametei din anii '30

NYT: Separatiştii proruşi din estul Ucrainei rescriu istoria foametei din anii '30 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit ziarului, elevii din estul Ucrainei nu mai învaţă - aşa cum învăţau de la proclamarea independenţei ţării - că foametea a fost un genocid, aşa cum o caracterizează în mod tradiţional istoricii ucraineni, şi anume rezultatul direct al colectivizării forţate impuse de către Stalian şi al rechiziţionării de către Guvernul sovietic al grânelor, pentru export, ceea ce a condus la penurie şi la închiderea frontierelor ţării.

Începând din acest an, din ordinul noilor "guverne" separatiste, ei învaţă, în schimb, versiunea rusă "igienizată", potrivit căreia foametea a fost o tragedie inevitabilă care a lovit întreaga Uniunea Sovietică.

Istoria Ucrainei secolului al XX-lea este extrem de sângeroasă. După foamete au urmat reprimarea stalinistă şi luptele violente de pe frontul de est, în al Doilea Război Mondial, soldate cu peste cinci milioane de morţi în rândul civililor. În actualul război civil, în afara controlului asupra teritoriului, nimic nu a fost atât de disputat ca această istorie, comentează NYT.

De luni de zile, profesorii de istorie erau nevoiţi să improvizeze pentru a scoate în evidenţă vechile legături dintre Donbas şi Rusia. Până când "ministerul educaţiei" din "republica populară" de la Doneţk a venit cu aceste indicaţii, multiplicate la copiator şi intitulate "Materiale pentru chestiuni de predarea istoriei", care să fie folosite în al doilea semestru din acest an, rescriind literalmente istoria în mijlocul anului şcolar.

"Istoria nu se schimbă", declară pentru NYT o profesoară de istorie, Natalia Skricenko, despre noua "programă" destinată elevilor din zona aflată sub controlul separatiştilor. "Oamenii doar privesc faptele din perspectiva unei noi mentalităţi", consideră ea. "Nu ştim ce s-a întâmplat în trecut. Tot ceea putem să aflăm este ceea ce vedem prin prisma vremii noastre", adaugă ea.

La Şcoala numărul 14 din Doneţk, unde predă, elevii învaţă o "nouă" istorie nu doar în privinţa foametei, ci şi a luptei împotriva nazismului, reprimării staliniste şi relaţiilor cu Rusia. Profesoara spune că-şi încurajează elevii care au început să studieze istoria secolului al XX-lea după vechea programă să se gândească la perioada de tranziţie ca la o ocazie de a învăţa cum este scrisă istoria.

"Însă istoria este prea puţin academică zilele acestea la Doneţk", comentează NYT, în contextul în care Rusia şi grupurile din estul Ucrainei pe care le susţine şi-au justificat rebeliunea, care s-a soldat cu peste 6.000 de morţi şi strămutarea a 1,5 milioane de oameni, denunţând îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici drept o lovitură de stat neofascistă.

În replică, partea ucraineană, care se opune oricărei influenţe ruseşti, inclusiv a separatiştilor din est, citează foametea din 1933 pentru a argumenta că Rusia şi-a pierdut pentru totdeauna dreptul moral de a guverna această ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici