O anulare a embargoului european asupra armelor ar putea fi devastatoare pentru Siria

Organizaţia umanitară Oxfam a îndemnat vineri la o prelungire a embargoului Uniunii Europene (UE) asupra armelor în Siria, apreciind că o anulare a acestuia, promovată de Londra şi Paris, ar putea avea "consecinţe devastatoare" pentru populaţia civilă.

440 afișări
Imaginea articolului O anulare a embargoului european asupra armelor ar putea fi devastatoare pentru Siria

O anulare a embargoului european asupra armelor ar putea fi devastatoare pentru Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A nu prelungi embargoul UE asupra armelor la sfârşitul lunii ar fi iresposabil şi ar putea alunga fragila licărire de speranţă oferită de summitul americano-rus pentru pace prevăzut pentru 12 iunie", a apreciat Oxfam într-un comunicat.

Anularea embargoului "ar putea avea consecinţe devastatoare", a avertizat Anna Macdonald, o specialistă pentru controlul armelor în cadrul Oxfam.

"Nu există soluţii simple pentru a încerca să putem capăt carnagiului din Siria, însă mai multe arme şi muniţii nu este cu siguranţă una dintre ele. Eforturile internaţionale trebuie să se concentreze pentru a pune capăt unui transfer de arme către părţile (implicate în conflict) şi pentru a găsi o soluţie politică la criză", a adăugat aceasta.

A trimite mai multe arme în Siria "nu poate decât să exacerbeze un scenariu infernal pentru civili", conform Oxfam.

Sancţiunile adoptate de UE împoriva Siriei urmează să fie prelungite la sfârşitul lunii mai. Cu această ocazie, Franţa, dar mai ales Marea Britanie, exercită presiuni pentru o anulare a embargoului asupra livrărilor de arme cu scopul echipării rebelilor sirieni.

Conflictul care afectează Siria de peste doi ani s-a soldat cu cel puţin 94.000 de morţi, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici