O nouă escaladare a tensiunilor dintre Varşovia şi Minsk. Polonia închide un punct de trecere a frontierei cu Belarus

Polonia a luat măsuri pentru a închide un punct de trecere a frontierei de la graniţa cu Belarus, a anunţat joi ministerul polonez de interne, la o zi după ce un jurnalist polonez a fost condamnat la opt ani de închisoare de către un tribunal din Minsk pentru acuzaţii care, potrivit Poloniei, sunt motivate politic.

967 afișări
Imaginea articolului O nouă escaladare a tensiunilor dintre Varşovia şi Minsk. Polonia închide un punct de trecere a frontierei cu Belarus

"Din cauza interesului important al securităţii statului, am decis să suspend până la noi ordine, începând cu data de 10 februarie anul curent, de la ora 12:00, traficul la punctul de trecere a frontierei polono-belaruse din Bobrowniki", a transmis ministrul de interne Mariusz Kamiński într-un comunicat, informează POLITICO.

Situat în estul Poloniei, punctul de control de la Bobrowniki (sau Bobrownikach în poloneză) este unul dintre cele şase puncte de trecere de la frontiera polono-belarusă.

Autorităţile poloneze se pregătesc, de asemenea, să extindă lista persoanelor legate de regimul liderului belarus Alexander Lukaşenko care se află în prezent sub sancţiuni din partea Poloniei, a adăugat Kamiński.

Acest demers vine la o zi după ce un activist şi jurnalist polonez stabilit în Belarus, Andrzej Poczobut, a fost condamnat la opt ani de închisoare de către un tribunal din Minsk pentru că ar fi incitat la ură şi ar fi făcut apel public la acţiuni care ameninţă securitatea naţională.

Poczobut a fost arestat în martie 2021, în cadrul unor represiuni mai ample ale regimului împotriva opozanţilor politici, după luni de proteste în masă care au cerut demisia lui Lukaşenko.

Ca reacţie la verdictul instanţei, Ministerul polonez de Externe a declarat că acuzaţiile au fost "motivate politic" şi au demonstrat "discriminarea sistemică de lungă durată împotriva minorităţii naţionale poloneze din Belarus".

Potrivit datelor din 2019 ale ultimului recensământ naţional din Belarus, în ţară trăiesc aproximativ 300.000 de etnici polonezi - deşi guvernul polonez susţine că numărul real ar putea fi de 1,1 milioane.

Relaţiile dintre Minsk şi Varşovia sunt tensionate de ani de zile din cauza tratamentului discriminatoriu aplicat de regimul belarus minorităţilor poloneze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici